Edita Tahiri: Izveštavamo od 2011. o dijalogu sa Beogradom 1

Poglavlje 35 precizno odražava procenu Evropske unije o neispunjenim obavezama Srbije u vezi sa briselskim sporazumima. Verujem da je na Srbiji da radi na implementaciji a ne da se žali.

Sporazumi su potpisani, dakle, moraju se sprovesti. Na koncu, briselski dijalog pomaže i državi Kosovo i državi Srbiji da se približe EU, a, takođe, pomaže da se osnaže mir i stabilnost u regionu kroz ispunjavanje kriterijuma za dobrosusedske odnose, kaže za Danas Edita Tahiri, ministarka u vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom, komentarišući tvrdnje šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije da je „nedopustivo da se izveštaj Edite Tahiri o sprovođenju Briselskog sporazuma uključuje u pregovarački okvir za poglavlje 35“.

Sagovornica Danasa ističe da Vlada Kosova redovno izdaje izveštaje o primeni briselskih sporazuma, od 2011. godine, kada je ovaj dijalog počeo“.

– Naš cilj bio je da predstavimo precizne analize, argumentaciju i činjenice o napretku, promašaje i izazove procesa implementacije, kao i meru učinka za obe države kada je reč o njihovim obavezama. U ovim izveštajima mi naglašavamo koje je obaveze Srbija ispunila a koje nije ispunila u vezi sa implementacijom, a naročito pojedine paradokse kada ona pribegava dvostrukim standardima ispunjavajući obaveze dok i dalje održava svoje paralelne strukture na Kosovu. Tipičan slučaj za to su opštine sa srpskom većinom na Kosovu, koje su 2013. izabrane i rade na osnovu zakona Kosova, ali Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne opštinske strukture i tako dalje, konstatuje Tahiri.

Podsetimo, diplomatski izvori Danasa nezvanično su rekli povodom Đurićeve izjave o poglavlju 35 u pregovorima Srbije da je moguće da su pojedini delovi izveštaja Edite Tahiri ušli u akcioni plan za poglavlje 35, ali ne i u pregovarački okvir.

U dokumentu koji je 17. oktobra ministrima EU u Luksemburgu predstavila komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini navodi se da „proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, odnosno dijalog uz podršku EU, mora biti u dobroj veri nastavljen tokom 2016. godine, a sporazume u dijalogu moraju sprovesti obe strane“, što je važno za njihov napredak ka EU.

 

Seljimi: Srbija u prednosti

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Samoopredeljenja Redžep Seljimi ocenio je da najveća opasnost Kosovu preti od Srbije, jer, kako tvrdi, „iz nje dolaze organizovani kriminal, korupcija i terorizam“, preneli su kosovski mediji. „Srbija je u prednosti. Vidimo sever i srpske enklave. Mi ni Čaglavicu ni Gračanicu ne kontrolišemo. MUP Kosova nema pod kontrolom ni pripadnike Policije Kosova na severu“, poručio je Seljimi.

 

Nastavak tehničkih razgovora u Briselu’]

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predvodiće beogradsku delegaciju koja će u Briselu u sredu i četvrtak, 19. i 20. oktobra, učestvovati u nastavku dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou. Razgovaraće se o aktuelnom stanju dijaloga, kao i o sprovođenju dogovora o slobodi kretanja i sporazuma o diplomama, saopšteno je iz Kancelarije. U delegaciji Beograda biće i predstavnici MUP i Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari