Edita Tahiri: Srbija da ne glumi žrtvu 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Nakon uklanjanja nelegalnog zida i dva sastanka na visokom nivou u Briselu, smiruju se tenzije između dve države, Kosova i Srbije. Te tenzije su nastale zbog nesmotrenog ponašanja Srbije.

Uklanjanje zida zarad slobode kretanja rezultat je unutrašnjeg dijaloga između vlade i lokalnih vlasti na Kosovu, što pokazuje da postoji pozitivan potencijal za rešavanje nerešenih pitanja, kaže za Danas Edita Tahiri, kosovska ministarka zadužena za dijalog, govoreći o situaciji na Kosovu nakon nedavnog uklanjanja zida u Mitrovici.

Tahiri smatra da se „stvara bolja klima za primenu tri sporazuma, koji se tiču pravosuđa, energetike i asocijacije opština sa srpskom većinom“. U tom kontekstu, ističe da „Kosovo ostaje posvećeno primeni svih dosad postignutih sporazuma“.

– Neki drugi faktori koji mogu da podstaknu proces primene tri navedena sporazuma odnose se na dobru političku volju obe države i na prestanak provokacija koje je Srbija upućivala Kosovu u nedavnom periodu. Takođe je značajno da Srbija ne igra ulogu žrtve jer je svima u svetu poznato šta se događalo u prošlosti. Kosovo je konstantno posvećeno primeni afirmativnih mera za integraciju članova srpske zajednice u kosovski sistem, njihova prava su garantovana zakonom, kao i briselskim sporazumom o integraciji/zapošljavanju mnogih od njih u kosovske institucije. Takođe je značajno da predstavnici srpske manjine prekinu bojkot i vrate se u kosovske institucije, što bi predstavljalo važan korak u pravcu normalizacije situacije na severu i daljeg uspostavljanja poverenja između građana i zajednica, ukazuje Edita Tahiri.

Kako je preneo RTS, direktor vladine kancelarije za KiM Marko Đurić reagovao je juče na vest da su se kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Isa Mustafa i šef parlamenta Kadri Veselji saglasili da započne formiranje zajednice srpskih opština, poručivši da „ZSO treba da formiraju Srbi na KiM, u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne albanski političari“. Đurić je konstatovao da to „podseća na neku vrstu političke igre u kojoj Srbi na KiM treba da budu u političkom smislu podvrgnuti njihovoj vlasti i poniženi“.

– To nije onaj način formiranja ZSO koji je dogovoren u Briselu i koji Srbi očekuju, ZSO treba da bude formirana na osnovu sporazuma koji je dogovoren između Beograda i Prištine. ZSO treba da formiraju srpski predstavnici na KiM, a ne albanski političari… Ne bi bilo ničega čudnog da su njih trojica najavila formiranje zajednice albanskih opština, ali nije njihov posao da govore o formiranju ZSO jer oni ne treba time da se bave… Vidljiva je namera Prištine da isključi srpsku stranu i zvanični Beograd, i to je jedan od razloga zašto su u prethodnim danima veštački generisali krize i sada ovakvim ponašanjem samo potvrđuju svoju nameru da pokušaju da nas isključe, međutim, to neće funkcionisati na taj način, tvrdi Đurić.

Tači u Briselu

Kosovski mediji prenose da Hašim Tači boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se sastaje sa zvaničnicima EU. Kako se navodi, Tači je juče razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom o procesu evropskih integracija Kosova, a trebalo bi da se, između ostalog, sastane i sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari