Statut Vojvodine naći će se pred poslanicima parlamenta na redovnom prolećnom zasedanju početkom marta. Uverena sam da će taj delikatan, važan posao koji znači i demokratizaciju, regionalizaciju i evropeizaciju biti priveden kraju u dogledno vreme – rekla je juče novinarima Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, nakon razgovora s predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem.

Đukić-Dejanović i Egereši izrazili su i uverenje da će Statut Vojvodine dobiti saglasnost Skupštine Srbije. Na pitanje šta znače najave iz pojedinih stranaka vladajuće koalicije da bi neke odredbe Statuta trebalo izmeniti, Đukić-Dejanović je rekla da nikada nije kasno da se tekst popravi.

– Statut Vojvodine ne može da bude tema za dnevnopolitičko afirmisanje bilo koga. Statut Vojvodine je potreba Vojvodine i on treba da bude u skladu sa Ustavom Srbije – rekla je predsednica parlamenta.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši naveo je juče da će vreme do redovnog zasedanja Skupštine Srbije i stavljanja na dnevni red Predloga statuta Vojvodine biti iskorišćeno za demokratsku raspravu i dijalog sa predstavnicima medija i građana Srbije, kako bi svi upoznali detalje Statuta koji je stub demokratije i Srbije i Vojvodine. Upitan o mogućnosti da se Statut Vojvodine posle potvrđivanja u parlamentu nađe pred Ustavnim sudom, Egereši je rekao da je uveren da je Statut Vojvodine u skladu sa Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari