EK: Srbija članica EU do 2025. 1Foto: Bojan Cvejić

U Nacrtu strategije za prijem Srbije u EU, Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, a da prethodno treba da zatvori sva pregovaračka poglavlja do 2023. i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom do kraja 2019, preneli su RTS izvori upućeni u sadržaj Nacrta.

Nacrt strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Balkana u Evropsku uniju, koja će u konačnom obliku biti usvojena u februaru, navodi poslove koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenske rokove u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025, navode upućeni izvori.

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025. godine, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.

U Nacrtu strategije navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je jedan od ključnih uslova za članstvo u EU.

Ovakav tok događaja već je nagovestila i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, najavljujući više puta „kvalitativni pomak“ u dijalogu Beograda i Prištine za sledeću godinu, odnosno do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe u novembru 2019.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari