Ekolozi bi mogli da "uzmu" glasove NDB i PSG 1Foto: Beta/Emil Vaš

Izlazak na izbore u Beogradu pokreta koji najavljuje Aleksandar Jovanović Ćuta, najpoznatiji ekološki aktivista, doprineo bi konfuziji na opozicionom delu političkog spektra i mogao bi da oduzme glasove građanskim pokretima poput inicijative Ne davimo Beograd i Pokretu slobodnih građana, kažu sagovonici Danasa komentarišući kome bi iz opozicije Jovanovićeva organizacija najviše oduzela glasova. 

Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je osnovanje novog političkog pokreta sa kojim će izaći na izbore u Beogradu. Kako je objasnio za portal Nova.rs taj pokret će činiti tridesetak ekoloških organizacija koji su bili na terenu unazad, tri, četiri, pet godina i branili svoje parkiće, nasipe, šume, ruke, prirodu.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesid-a za Danas kaže da će eventualno učešće na izborima političke organizacije okupljene oko Aleksandra Jovanovića Ćute doprineti porastu ionako prisutne političke konfuzije i teškog snalaženja prosečnog birača u mozaiku šarolike srpske opozicije.

– S približavanjem izbora dolazi do dodatne fragmentacije jer je ovo drugi pokret koji najavljuje učešće na izborima (PUF je prvi koji je to najavio) i to šalje demotivišuću poruku za birače koji jesu opoziciono orijentisani, ali koji nisu (i ne moraju) biti upoznati sa svim detaljima u međuopozicionim odnosima. Prosto, ni najpažljiviji posmatrači i hroničari politike ne mogu da prate sve pokrete koji nastaju, njihove lidere, međusobne odnose i razlike – ukazuje Klačar.

Kako dodaje, učešće ovog novog pokreta na izborima svakako će pre štetiti opoziciji nego vlasti.

– Ali se čini i da je njegov uticaj kao i uticaj drugih organizacija sa zelenom politikom na agendi precenjen – ekologija jeste važna tema (posebno u Beogradu), ali nije toliko važna za izbornu odluku. Jovanovićevi dometi su više usmereni ka opoziciononom rezervoaru glasova i mogu da doprinesu dodatno rasipanju glasova u jednom velikom sistemu opozicionih spojenih sudova – navodi Klačar.

U istraživačko-izdvačkom centru Demostat nam kažu da bi za Jovanovićevu listu, ukoliko ne bude deo neke šire opozicione koalicije u Beogradu ako ona bude formirana, najcelishodnije bilo kada bi na izborima nastupili sa inicijativom Ne davimo Beograd jer postoji sinergija.

A ukoliko do toga ne dođe, u Demostatu kažu da bi Jovanovićeva lista mogla da računati na glasče koji su pre svega opoziciono orijentisani iz urbanijih sredina i moguće jedan mali deo apstinenata.

Kako preciziraju, ti birači su uglavnom najbliži biračima nekih građanskih pokreta kao što su NDMBG i PSG.

U Demostatu ukazuju na to da je Jovanović stvorio imidž borbenog opozicionog aktiviste za zaštitu prirode. Kada je reč o važnosti ekologije za građane, u Demostatu navode da istraživanja javnog mnenja i u Srbiji pokazuju da građani sve vise vide ekologiju, zastitu životne sredine na listi svojih prioriteta.

Taj trend je odavno prisutan u najrazvijenijim zemljama severne i zapadne Evrope gde su partije tzv. zelene ideologije vrlo uticajne i delovi su vladajućih koalicija od lokalnih do državnih nivoa.

Kao primere navode to što je na jesenjim izborima za Bundestag jedan od glavnih kandidata za pobedu upravo partija Zelenih i očekuje se da će imati značajnu ulogu u novoj vladi Nemačke.

Uz to tu je i najsvežiji primer je iz  susedstva gde je kandidat Zelene koalicije Tomislav Tomašević ubedljivo pobedio u drugom krugu za gradonačelnika Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari