Ministri u Vladi Srbije Goran Bogdanović i Milan Marković otvorili su juče u Gračanici renoviranu i dograđenu zgradu Pošte koja sa još 23 poštanske jedinice u Pokrajini čini deo jedinstvenog poštanskog sistema države Srbije. Bogdanović, ministar za KiM, izjavio je na svečanosti da će Vlada Srbije učiniti sve da ekonomski ojača srpsku zajednicu kako bi mogla da živi od sopstvenog rada, a ne od socijalnih davanja.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je cilj Vlade Srbije da obezbedi uslove da srpski narod pošteno živi od svog rada. Direktor Pošta Srbije Goran Ćirić rekao je da je pošta u Gračanici jedna od 23 poštanske jedince na teritoriji Kosova i Metohije koja funkcioniše u jedinstvenom poštanskom sistemu države Srbije. Ćirić je zajedno sa dvojicom ministara, umesto presecanja vrpce, poslao pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matiću kome ih obaveštavaju o radu pošte u Gračanici. Na renoviranoj zgradi Pošte u Gračanici istaknuta je tabla na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku ispisan naziv te institucije. Pošta je jedina institucija Srbije u Gračanici na kojoj se nalazi dvojezični naziv. Ministri su obišli i predškolsku ustanovu Đurđevak gde su podelili paketiće za 360 predškolaca koji idu u tu ustanovu. Bogdanovići Markovićsu obišli i manastir Gračanica.

Govoreći o najavi održavanja lokalnih izbora na Kosovu u 2009. godini, u organizaciji kosovskih institucija, Bogdanovićje rekao da Vladu Srbije i Srbe ne interesuju izbori u organizaciji Prištine i ponovio da je za Beograd jedini partner za razgovore međunarodna zajednica. Ministar je poručio i da će Vlada Srbije sa međunarodnom zajednicom nastaviti dijalog o primeni sporazuma od šest tačaka, dodajući da će Vlada insistirati na tome, jer je to crvena linija ispod koje neće pristati. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije neće otkupljivati imanja Srba jer joj je cilj da Srbe vrati na Kosovo, a ne da im otkupi imovinu i na taj način omogući da zavek napuste KiM.

Bogdanovićje izjavio da je predstavnicima opština Kosovskog okruga, sa kojim je razgovarao, poručio da sve probleme treba rešavati mirnim putem, bez blokada i sukoba. Bogdanovićje rekao da se najviše razgovaralo o problemima Opštine Prištine izmeštene u Gračanicu, gde radnici javnih preduzeća blokiraju upravnu zgradu od 15. decembra, nezadovoljni zbog neisplaćenih zarada i smene direktora. Ministar je poručio radnicima da zbog učešća u štrajku neće biti sankcionisani. Razgovor Bogdanovića sa rukovodstvom srpskih opština u Kosovskom okrugu protekao je u napetoj atmosferi. Ispred upravne zgrade Kosovskog okruga okupilo se nekoliko stotina zaposlenih u Opštini Priština koji su po nalogu rukovodstva zajedno sa pripadnicima SRS došli da iskažu protivljenje predlogu za uvođenje privremenih mera u tu opštinu.

 

Stevićdrugi državni sekretar za KiM

Gračanica – Šef Koordinacionog centra Zvonimir Stevićizjavio je juče da ga je Vlada Srbije imenovala za državnog sekretara u Ministarstvu za KiM. Stevićje rekao da ga je Vlada u četvrtak imenovala na funkciju državnog sekretara Ministarstva u kojem je do tada bio pomoćnik ministra i objasnio da će i dalje ostati na funkciji šefa Koordinacionog centra za KiM. On je potvrdio da će na osnovu nove sistematizacije i reorganizacije Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pored ministra Gorana Bogdanovića imati dva državna sekretara i četiri pomoćnika ministra. Pored Stevića, predstavnika SPS, državni sekretar u istom ministarstvu je i Oliver Ivanovićiz G17 plus koji je istovremeno i direktor pokrajinskog ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 

Blokada SO Obilić

Čaglavica – Stotinak radnika javnih preduzeća opštine Obilić, koji su juče stupili u štrajk, bagerom i drugom mehanizacijom blokirali su rad Skupštine Opštine. Kako saznaje KIM radio, radnici su zauzeli zgradu Opštine čije je sedište u selu Plemetina i najavljuju da će tu ostati do ispunjenja svojih zahteva, a jedan od njih je imenovanje direktora javnih preduzeća u skladu sa odredbama zakona o lokalnoj samoupravi. Radnici kažu da nisu protiv smene direktora javnih preduzeća, ali navode da većina novoimenovanih direktora ne živi na Kosovu veću centralnoj Srbiji, gde im se nalaze i porodice. U međuvremenu predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini grada Priština podržali su protest radnika javnih preduzeća i zatražili uvođenje privremenih mera u tu opštinu. Zahtev za uvođenje privremenih mera i smenu gradonačelnika upućen je Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu i Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, kao i Koordinacionom centru i Kosovskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari