Na porodičnu kuću Dragana Jablanovića, gradonačelnika Leposavića u kosovskom sistemu lokalne samouprave, u noći između nedelje i ponedeljak bačena je eksplozivna naprava. U napadu niko nije povređen, ali je pričinjena materijala šteta – oštećeno je vozilo ispred kuće, potvrdila je KPS, čije su specijalizovane jedinice izvršile uviđaj.


Napad na dom Jablanovića u Sočanici kod Leposavića juče su osudili šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gradonačelnici ostalih većinsko srpskih opština na KiM i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, u čijoj su stranci Dragan Jablanović i njegov sin Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste koji ne priznaje odluku o smeni.

Aleksandar Jablanović, koji je u vreme incidenta bio u Beogradu, izjavio je za Danas da „veruje da je bombaški napad na njegovu porodičnu kuću rezultat medijskih laži koje se plasiraju protiv njega i njegovog oca“. Vlada Srbije je prošle nedelje na lični zahtev razrešila Dragana Jablanovića dužnosti predsednika privremene srpske opštinske uprave u Leposaviću. Posle svađe u Srpskoj listi oko smene pojedini beogradski mediji optužili su Jablanovića sina da je od lidera AZBK Ramuša Haradinaja uzeo 100.000 evra, kao i da je tajno sa šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem pregovarao o razmeštanju buduće vojske Kosova na sever KiM, dok je Jablanoviću ocu pripisana višestruka špijunaža. Oba Jablanovića su negirala optužbe.

Poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova juče nisu držali najavljenu sednicu poslaničkog kluba na kojoj je trebalo da ocene rad srpskih ministara u kosovskoj vladi, potvrdio je za naš list Aleksandar Jablanović.

Upad u Laplje Selo

Albanski navijači sa više od 30 automobila i zastavama „velike Albanije“ ušli su u srpsko mesto Laplje Selo u centralnom delu KiM, vređali meštane i uzvikivali „Ubij Srbina“, „OVK“, javlja portal kossev.info. Prema rečima meštana, navijači su iz automobila u pokretu vukli i udarali prolaznike, pljuvali ih i psovali na srpskom jeziku. Veće incidente sprečila je KPS, koja je intervenisala na poziv meštana i preusmerila kolonu vozila prema Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari