El Malki : Kraljevina Maroko ne priznaje Kosovo 1Foto: Stefana Savić

„Kraljevina Maroko ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, jer kada se dobro poznaju istorijske i geografske činjenice ne mogu se priznati samoproklamovane države, budući da to predstavlja opasnost i za druge delove u svetu.

Svi problemi mogu biti rešeni putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnih normi“ , rekao je predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka Habib El Maliki nakon razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

El Maliki je naglasio i da podržava napore Srbije da pristupi Evropskoj uniji i istakao da Maroko izuzetno ceni stav Srbije kada je u pitanju migrantska kriza, jer je Srbija pokazala solidarni i human pristup u trenutku kada to pitanje deli evopske države.

Predsednica parlamenta Srbije zahvalila je Maroku što podržava Srbiju, poštuje međunarodno pravo i rezoluciju SB UN 1244 koja se odnosi na teritorijalni integritet i suverenitet naše države, kao i mirno rešavanje i dijalog Srbije sa vlastima u Prištini. Ona je navela da se nedavnom ratifikacijom sporazuma između dve države otvara mogućnost da se do kraja godine otvori redovna avio linija između Beograda i jednog od većih gradova u Maroku, što će, prema njenim rečima, omogućiti bolju ekonomsku saradnju.

Predložila je da Novi Sad kao evropska prestonica kulture 2021. godine ostvari saradnju sa jednim od gradova u Maroku, a El Maliki je istakao da će taj predlog odmah uzeti u razmatranje. Gojkovićeva je posebno istakla da je ovo prva poseta na parlamentarnom nivou u 61-godišnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Maroka .

Tokom susreta, Gojković i El Maliki potpisali su Memorandum o razumevanju između dva parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari