Eparhija raško-prizrenska: Razgraničenje bi dovelo do egzodusa 1Foto. Raško- prizrenska eparhija (Arhiva)

Sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske saopštilo je danas da bi podelom, razmenom teritorija ili „razgraničenjem Srba i Albanaca“ na suverenoj teritoriji Srbije najveći deo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji automatski bio ostavljen na milost i nemilost onima koji ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju njihova prava.

U takvom nemilom razvoju događaja postoji velika opasnost da budemo izloženi pogromu, sličnom onom iz marta 2004. godine, ili da pod pritiskom i tihim terorom budemo prisiljeni na egzodus, upozorili su sveštenici i monasi Eparhije, na čelu sa epikopom Teodosijem.

Oni su poručili da podržavaju stav da Kosovo i Metohija ostane neotuđivi deo Srbije, sa svojih 1.500 pravoslavnih manastira, crkava, zadužbina i spomenika srpske kulture.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije ističe se da očuvanje tog dela Srbije nije pitanje ni nacionalne ideologije ili mitologije, ni samo teritorije, već predstavlja srž srpskog crkveno-narodnog bića i postojanja, što je Srbe kao narod i crkvu Hristovu vekovima sačuvalo na tom prostoru.

Dalje se navodi da sveštenstvo i monaštvo Eparhije podržava očuvanje Kosova i Metohije kao integralnog dela Srbije, po svim međunarodnim standardima, i u skladu sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

To, kako je precizirano, ne znači konfrontaciju sa svetom, već upravo afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje.

Složno apelujemo na najviše predstavnike Srbije i međunarodne zajednice da se našem sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu na Kosovu i Metohiji omogući opstanak i miran život, da sačuvamo drevne svetinje i samim tim obezbedimo vekovni kontinuitet postojanja naše crkve na ovom prostoru, piše u saopštenju.

Na krajju se ukazuje da ovaj apel ne predstavlja mešanje u politiku, već je, pre svega, glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji, i pred bogom i sopstvenom savešću imaju odgovornost prema narodu sa kojim čine živu crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari