Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

Sa Erdoganom je u Beograd stiglo više ministara turske vlade, ali i skoro 200 poslovnih ljudi zainteresovanih da ulažu u Srbiju. Potpisano je i 12 međudržavnih ugovora, uglavnom iz oblasti ekonomije, a Erdogan i Vučić, koji su se međusobno oslovljavali kao prijatelji, posetili su Srpsko-turski biznis forum, održan u beogradskom hotelu „Hajat“. Najavljeno je da će prošetati i Kalemegdanom.

Predsednik Vučić je naveo da je potpisana zajednička politička deklaracija (o osnivanju Visokog saveta za saradnju dve države) i najavio da će svake godine biti održavani sastanci, naizmenično u Srbiji i Turskoj. Poboljšanje odnosa Ankare i Beograda objasnio je istorijskom aluzijom. „Nije ovo 1389. godina, kako neki zamišljaju. Mi smo sutra u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom“, poručio je Vučić, koji je tursku javnost podsetio da su srpski zvaničnici među prvima stali u odbranu ustavnog poretka Turske u trenutku kad je jula 2016. pokušan puč u toj zemlji. „Zvanični organi su reagovali i osudili taj pokušaj u neku ruku, najvišeg oblika terorističkog delovanja i stali na stranu legalno izabranih organa Turske“, rekao je Vučić istakavši da Srbija oseća Tursku kao prijatelja. Podsećajući da je Srbija uvek izražavala saosećanje sa žrtvama terorističkih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma. „U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao“, dodao je predsednik Vučić i istakao: „Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim.“

Turski predsednik Erdogan je rekao da će biti onih koji kritikuju jačanje prijateljstva dve zemlje, ali da se na to ne treba obazirati. „Nećemo gledati ko šta govori, šta se komentariše. Posle jednog teškog perioda smo došli tu gde smo sada. Želimo da sa Srbijom, ali i sa čitavim Balkanom, napravimo velike korake kako bi se rešili svi problemi“, istakao je Erdogan. Govoreći o poseti Novom Pazaru, Erdogan je rekao da za njega taj grad predstavlja most u odnosima između dve zemlje. „Ne postoji nikakav problem. Kada sa dragim prijateljem Vučićem odem u Novi Pazar, našoj braći tamo ćemo reći da je i njihova uloga u stvaranju mira između dve zemlje. Želim da istaknem da nikada neću biti za bilo kakav nacionalizam i to ću ponoviti i tamo“, rekao je Erdogan, koji je ponovio da je njegova zemlja zainteresovana da finansira gradnju auto-puta Beograd – Sarajevo. Kako je rekao, voleo bi da taj put mogu da koriste i stanovnici Novog Pazara. Erdogan je najavio da će u vezi s tim srpski predsednik uskoro imati da saopšti jednu „veoma dobru vest“.

 

 

„Neću primiti američkog ambasadora“

Predsednik Turske je odgovorio i na pitanje o zaoštrenim odnosima sa SAD. Nakon hapšenja nekoliko građana Turske zaposlenih u američkim konzulatima, Vašington je prekinuo izdavanje viza građanima Turske. Ankara je odgovorila kontramerama. Erdogan je izjavio da neće primiti američkog ambasadora Džona Basa u oproštajnu posetu na kraju diplomatske misije u Ankari i zaključio da su SAD odgovorne i napravile problem u vezi sa suspenzijom izdavanja viza.

Turski tok

Erdogan je, na pitanje o mogućnosti uključivanja Srbije u gasovod Turski tok, rekao da je to projekat koji se radi sa Rusijom, da će gasovod prolaziti kroz crnomorsku regiju i otvoriće se prema Evropi.

Sutra u Novom Pazaru

Turski predsednik Erdogan sa domaćinom predsednikom Vučićem sutra putuje u Novi Pazar, gde će se sresti sa gradonačelnicima i predsednicima nekoliko lokalnih samouprava. Uoči Erdoganove posete, Novi Pazar je okićen i ukrašen bilbordima i porukama dobrodošlice. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je istakao da Bošnjake, koji u ovom gradu čine ubedljivu većinu, sa Turskom vežu istorijske, porodične i emotivne veze. „Nadamo se da je ova poseta signal svima da je Novi Pazar most prijateljstva između Srbije i Turske i u tom pogledu mi smo izuzetno zahvalni gospodinu Erdoganu na pažnji koju nam poklanja ovom posetom“, poručio je Biševac, dodajući da grad ima nekoliko projekata koji će se realizovati uz podršku Republike Turske. Očekuje se da će tokom posete biti precizirani projekti gradnje puteva između Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Gradnja puteva se odavno najavljuje, ali Turska i Srbija nikako da se dogovore o uslovima turskog kredita

Učešće na Poslovnom forumu i šetnja Kalemegdanom

Predsednici Vučić i Erdogan učestvovali su na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gde su se obratili učesnicima foruma, pri čemu je Erdogan poručio da je Vučić prilika za region, a Vučić pozvao turske investitore da dođu u Srbiju.

Nakon toga su otišli u šetnju Kalemegdanom.

Erdoganu su ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević i predstavnik Turističke organizacije Beograda predočili istorijat Kalemegdana zbog čega su se polako kretali do spomenika Pobedniku, gde ih čeka nekoliko hiljada ljudi.

U njihovoj pratnji je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Dobre je volje zato što se nada novim turskim ulaganjima“, našalio se Vučić osvrćući se na Sinišu Malog dok su stajali ispred zgrade Prirodnačkog muzeja na Kalemegdanu, prenela je Radio-televizija Srbije.

U čast Erdogana, u Palati „Srbija“ priređena je postavka u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na starom turskom i srpskom jeziku.