Erdogan: Sporazum Beograda i Prištine od vitalnog značaja za mir na Balkanu 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu u čiji sastav kako je dodao ulazi i Turska.

„Stoga podržavamo nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i seobuhvatnog sporazuma zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu obe strane. Spremni smo da damo sve od sebe da rešimo taj problem. Sporazum koji bi bio postignut izmedju dve zemlje biće prihvatljiv i za nas“, rekao je Erdogan za list Politika.

Erdogan je rekao da Turska pridaje veliku važnost održavanju mira i stabilnosti u Srbiji i na celom Balkanu, i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

„Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd imam priliku da se u to uverim“, rekao je Erdogan.

On je u intervjuu za beogradski dnevnik rekao da Turska želi da ojača odnose i saradnju s regionom na svakom polju i da Srbiju koja po njegovim rečima ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susednu zemlju iako nema zajedničke granice.

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekat „Zelene transverzale“ čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu delova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije.

„Bez obzira na to u kom delu Balkana se nalaze, sve narode o geografskog podneblja vidimo kao naše prijatelje s kojima smo vekovima živeli zajedno i koji će sarađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata“, rekao je Erdogan.

On je naveo da „nekima smetaju aktivnosti“ Turske na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom, a ti krugovi po njegovoj oceni pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

„Moj savet svima je da, umesto da podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana“, poručio je Erdogan i naveo da su bošnjačka manjina u Srbiji i građani Turske poreklom iz Sandžaka most prijateljstva između dve zemlje.

Erdogan je ocenio da su odnosi Turske i Srbije danas na najvišem istorijskom nivou i u tome istakao ulogu predsednika Aleksandra Vučića, a naveo je i brojne zajedničke razvojne projekte i najavio dalju podršku projektima koji će, kako je dodao, doprineti razvoju Sandžaka i drugih delova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari