– Evropska unija će povećati pritisak na Srbiju da uspostavi odnose s Kosovom na način kakav članice EU imaju s drugim suverenim državama, ali na Srbiji i Uniji će biti da iznađu aranžman koji omogućava Beogradu da zadrži principijelnu poziciju da je Kosovo deo Srbije – tvrdi za Danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin.


Kakav je stav zvanične Moskve kada je reč o evropskim integracijama Srbije?

– U više navrata smo naglasili da nemamo ništa protiv evropske perspektive Srbije. Uzimamo u obzir izjave srpskih zvaničnika, počevši od predsednika Borisa Tadića do ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, da je ovaj cilj prioritet, ali da su posvećeni i očuvanju najboljih odnosa s Ruskom Federacijom. Takođe, mislimo da poboljšavane odnosa s EU ne bi trebalo da bude nauštrb dobrih odnosa s Rusijom. U interesu je Srbije da ima dobre odnose i sa EU i s Rusijom. Rusija ima dobre i harmonične odnose sa EU kao trgovinski partner, a imamo veoma dobre odnose sa Srbijom, gde smo sa srpskim partnerima uključeni u mnoge projekte. Smatram da bi uključenje Srbije u EU bilo dobro za sve tri strane.

Kako će se uključenje Srbije u EU odraziti na Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom?

– Mislim da će Srbija morati da se pokorava određenim principima koji su ustanovljeni u EU. Koliko razumem, u ovoj perspektivi taj sporazum neće više postojati, ali moramo preduzeti sve mere kako bi se izbegao negativan uticaj na naše odnose i uveren sam da su obe strane zainteresovane za to, tako da ćemo naći dobra rešenja da to ne ugrozi naše odnose.

Da li Srbija može da ostane na dvostrukom putu koji podrazumeva i težnju za članstvom u EU i očuvanje suvereniteta na teritoriji Kosova?

– Uvek insistiram na procesu odbrane integriteta. To je u ovom trenutku problem, jer je većina zemalja EU priznala Kosovo, ali sam potpuno uveren da Srbija nikada neće prihvatiti nezakonito proglašenje nezavisnosti Kosova i odustati od Kosova. Sada ne mogu da predvidim kako će se stvari odvijati, ali ne isključujem mogućnost da evropski partneri povećaju pritisak na Srbiju, jer već vrše pritisak da Srbija zažmuri na jedno oko kada je reč o činjenici da je Kosovo na silu oteto. Povećaće pritisak na Srbiju da uspostavi odnose s Kosovom na način kakav članice EU imaju s drugim suverenim državama, ali na Srbiji i Uniji će biti da iznađu aranžman koji omogućava zvaničnom Beogradu da zadrži principijelnu poziciju da je Kosovo deo Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari