EU čeka kosovske predloge o formiranju ZSO 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), a iz Vlade Kosova navode da neće biti jednonacionalne zajednice opština.

Kako je prenela prištinska agencija Kosovapress.com, iz Brisela ukazuiju da Kosovo ima međunarodnu obavezu da primeni sporazum o ZSO iz 2013. godine.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da je sporazum o ZSO iz 2013. godine zaključen u medjusobnom poverenju i da je na Kosovu da predloži način za njegovu primenu.

„Kosovo je 2013. godine sklopilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u medjusobnom poverenu zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, sporazum iz 2013. godine ratifikovala je Skupština Kosova sa dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, kazao je Stano u pismenom odogoovru za agenciju Kosovapress.com.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je da je stav po tom pitanju jasan i da neće biti ničega što će „zemlju učiniti nefunkcionalnom“.

„Vlada ima jasan stav po tom pitanju. Premijer Aljbin Kurti je rekao da pravo na asocijaciju predvidjeno Ustavom Kosova. Za to postoji Ustav i odluka Ustavnog suda kojom je predvijeno da asocijacija bude u funkciji funkcionalizacije a ne defunkcionalizacije zemlje. Stoga smo rekli da jednonacionalne asocijacije neće biti“, naveo je Krieziu.

Direktor Instituta Epik Demuš Šaša kaže da nema nikakvog problema da se ZSO formira na osnovu paketa Martija Ahtisarija kojim su predviđena prava Srba na Kosovu u oblastima kao što su obrazovanje, nauka i kultura.

Prema njemu, formiranje ZSO će biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari