EU demantuje pisanje medija da je Ajhors autorka non pejpera 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Delegacija EU u Srbiji je danas demantovala da je izvršna direktorka Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst autorka takozvanog non pejpera o budućnosti Kosova.

Tabloid Srpski telegraf je na naslovnoj strani objavio da je autorka navodnog non pejpera izvršna direktorka EEAS, s naslovom „Ova žena je skovala tajni plan za Kosovo“.

„Oštro odbacujemo tvrdnju Srpskog telegrafa. Izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst niti bilo ko iz institucija EU nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna“, saopšreno je iz Delegacije EU u Beogradu.

Dodaje se da navodni non pejper ne odražava stavove EU, kao i da se Unija „snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim“.

Prištinska Koha objavila je u utorak da je imala uvid u dokument koji predvidja uzajamno priznavanje Beograda i Prištine, stvaranje autonomnog okruga severno Kosovo, kao i privilegovan status za Srpski pravoslavnu crkvu (SPC), dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u medjunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari