EU: Vijana du Kaštelu – Šefovi diplomatija Evropske unije su u Portugaliji zauzeli stav da u rešavanju kosovskog statusa mora bitan upliv imati Evropa i da ne mogu glavnu reč imati samo Amerika i Rusija, rekao je šef portugalske diplomatije Luis Amado.
– Kosovo je evropsko pitanje i EU se izlaže opasnostima, ako ne bude jedinstvena.

EU: Vijana du Kaštelu – Šefovi diplomatija Evropske unije su u Portugaliji zauzeli stav da u rešavanju kosovskog statusa mora bitan upliv imati Evropa i da ne mogu glavnu reč imati samo Amerika i Rusija, rekao je šef portugalske diplomatije Luis Amado.
– Kosovo je evropsko pitanje i EU se izlaže opasnostima, ako ne bude jedinstvena. Zato je u rešavanju statusa pokrajine nužan jedinstven stav Evropske unije, rekao je Amado i naveo da oko pitanja rešavanja statusa Kosova i dalje postoje razlike među članicama EU.

Solana: U sredu s Koštunicom

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je na ministarskom zasedanju EU, u Portugaliji, da u sredu očekuje da se u Briselu sastane sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom i podržao zamisli da se „ubrzaju postupci“ za uključivanje Srbije u evropske strukture.

Solana je naglasio da su razjašnjene neke nedoumice oko izjave jednog člana srpske vlade o Kosovu, koje je list „Njujork tajms“ na svoj način protumačio kao pretnju da će Srbija uputiti vojsku na Kosovo, u slučaju da kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost. Visoki predstavnik EU je precizirao da su to „bitno razjašnjenje dali svi srpski lideri – šef države, premijer, ministar odbrane, tako da je sve dobilo tačnu i pravu meru“.

– A najveća opasnost je upravo da ne bude jedinstva u takvom poduhvatu. Ne mogu da zamislim da na kraju tog procesa bude situacija, u kojoj će snažne pozicije imati Rusija i Amerika, a da stav Evropske unije prosto ne postoji – podvukao je Amado, sažimajući raspravu ministara EU u portugalskom Vijana du Kaštelu. Amado je predočio da Evropska unija ne bi imala nikakav kredibilitet u svojoj spoljnoj politici ako bi se to dogodilo.

Neophodni pregovori

Posrednička „trojka“ Kontakt grupe želi da se pregovori Beograda i Prištine vode o statusu Kosova, jer zbog predloga Martija Ahtisarija o statusu u Savetu bezbednosti UN nije prihvaćen njegov plan za Kosovo, izjavio je predstavnik EU u „trojki“ Volfgang Išinger. On je na skupu izvestio ministre evropske dvadesetsedmorice o pregovorima i, kako je rekao, od njih dobio „veliko ohrabrenje“ za rad „trojke“.

– A kad smo rešeni da se usredsredimo na pregovore o statusu, dobro znamo da je za napredak u tome osnovna stvar postojanje uzajamnog poverenja. Odsustvo poverenja je najveća prepreka – podvukao je Išinger.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana je ocenio da stavovi posrednika u pregovorima i srpske i albanske strane „mogu doživeti promene“, a da će na kraju „svi spoznati da će konačnu odgovornost za odluke i posledice preuzeti na sebe Evropska unija kako bi taj proces valjano vodila tokom mnogo godina“. Otud je nužan jedinstven stav i odgovornost EU, rekao je Solana na pitanje kako gleda na ponovne izjave zvaničnika u Vašingtonu da su SAD rešene da i jednostrano priznaju nezavisnost Kosova. Povodom tvrdnji da su mnogi ministri EU u raspravi ocenili da će konačno rešenje za status „biti mnogo udaljenije“ od onoga što je plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, Solana je rekao da taj plan može doživeti promene, ali da je i dalje na pregovaračkom stolu.
Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je ocenio na završetku ministarskog zasedanja EU, u Portugaliji, da bi Beograd trebalo da iznese predloge u pregovorima o Kosovu koji bi išli u susret nekim albanskim očekivanjima i omogućili da i Priština iznese svoje sugestije.
Kušner je, zamoljen od agencije Beta da objasni takav stav koji je, zajedno s britanskim ministrom Dejvidom Milibandom, izneo ovih dana u pariskom listu „Mond“, podvukao da bi „srpska strana trebalo da iskoristi ove poslednje razgovore o Kosovu da iznese svoje predloge, predloži nešto“. I, kako je rekao, „to se upravo i zbiva. Išinger je dobar predstavnik EU u posredovanju koji sad postavlja pitanja, a srpska strana i kosovski Albanci odgovaraju“. Francuski ministar je želeo da podvuče da je „EU negde između Rusije i SAD i tu u ovom času, uz možda neki zanimljiviji i pozitivniji stav, zasad ništa ne predlaže, već pomno sluša“.
– Videćemo uskoro šta će se desiti, jer srpska i albanska strana moraju izneti predloge, ali se to događa ovde kod nas. To nije Rusija, niti se stvari zbivaju u Sjedinjenim Američkim Državama“.
Prema nezvaničnim izvorima, zemlje EU koje najviše zaziru od rešenja statusa Kosova izvan okvira UN su Kipar, Španija, Mađarska, Grčka, Slovačka i Rumunija, zato što strahuju da bi to moglo da podstakne i druge etničke grupe i sporne teritorije da zatraže samostalnost bez osnove u međunarodnom pravu. Protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova se kao „opasnog razvoja“ izjasnio i švedski ministar Karl Bilt.
Šefovi diplomatija EU dobili su izveštaj od predstavnika EU u posredničkoj trojci Kontakt grupe Volfganga Išingera i nastaviće napore kako bi sagledali što jasniju zajedničku poziciju, „minimalni zajednički imenitelj“, kako je to ocenio slovenački ministar Dimitrij Rupel, za stav cele Unije u rešavanju kosovskog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari