EU najveći donator, građani veruju da je to Rusija 1

Evropska unija najveći je donator Srbije od 2000. godine – kada su u Srbiji sprovedene političke promene pa sve do danas – sa ukupno dve milijarde i devetsto šezdeset miliona evra, potvrdilo je nedavno istraživanje Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Ono što, međutim, iznenađuje u istraživanju je činjenica da, uprkos tome što Rusija nije ni među prvih deset, 21 odsto građana veruje da je upravo ta zemlja najveći donator Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Srbi iz emotivnih razloga žive u zabludi da su Rusi, za koje smatraju da su najveći slovenski prijatelji – istovremeno i finansijska podrška“, precizira za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mihajlo Crnobrnja, iz nevladinog Evropskog pokreta u Srbiji, razloge zbog kojih je u prošlosti visok procenat građana, u potpunoj suprotnosti sa egzaktnim činjenicama, živeo u ubeđenju da je Rusija najznačajniji investitor i donator Srbiji.

U poslednjih osamnaest godina novcem Evropske unije, ili njenih pojedinačnih članica, obezbeđivana je podrška razvoju demokratije, vladavine prava, borbe protiv korupcije, ekonomije i konkurentnosti – neophodnih kriterijuma za članstvo Srbije u EU sa kojom je pregovore otpočela 2014. godine i do sada otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja. Posebno je ostala upamćena pomoć koju je Evropska unija Srbiji pružila tokom poplava maja i septembra 2014. godine.

Sa druge strane, izrazita pažnja u javnosti i delu medija posvećena je vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, čiji je simbol šest letelica migova 29, koji su Srbiji poklonjeni – ali Ministarstvo odbrane Srbije nikada nije otkrilo tačne troškove njihove modernizacije i osposobljavanja za letenje.

Nakon Evropske unije, među državama koje prednjače u doniranju Srbije su Sjedinjene Države, Nemačka, Švedska i Italija. Na dnu lestvice kao devetoplasirana nalazi se Narodna Republika Kina – sa do sada datih 31,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari