EU očekuje da Vučić odgovori Dodika 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Diplomate u Sarajevu i Beogradu koje intenzivno prate i poznaju situaciju u Bosni i Hercegovini veruju da zakazani referendum u Republici Srpskoj ipak neće biti održan, rekli su nezvanično Danasu izvori bliski stranim diplomatama.

Kako nam je rečeno, postoji uverenje da će zvaničnici Republike Srpske, koji će se sutra sresti sa premijerom i predsednikom Srbije, u jednom trenutku odustati od odluke o održavanju referenduma zakazanog za 25. septembar. Naši sagovornici navode da će se, iako to sada ne izgleda tako, naći način za izlazak iz nastale situacije, u kojoj vrh RS insistira na referendumu uprkos protivljenju zvaničnika BiH i posle poziva Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIK) vlastima u Republici Srpskoj da odustanu od referenduma. Kako nam je objašnjeno, očekuje se da premijer Srbije sada nastupi u skladu sa onim što od njega Zapad već odavno očekuje a to je nemešanje u unutrašnje poslove druge države, udaljavanje od predsednika RS Milorada Dodika, kao i ukazivanje Dodiku na sve negativne posledice koje bi održavanje referenduma imalo i u RS ali i u Srbiji, koja bi se podrškom referenduma otvoreno stavlja na stranu Moskve koja sa zemljama EU nema isto mišljenje o izjašnjavanju u RS.

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas kaže da je važno sagledati šta je cilj današnjeg sastanka na vrhu Republike Srbije i Republike Srpske i u kojim uslovima se sastanak odigrava – uslovima u Srbiji, u BiH, u regionu, u Evropi i njenom širem susedstvu. Ona ukazuje i na niz otvorenih pitanja kada je reč o najavljenom referendumu.

– Osnovni cilj sastanka bi morala biti zajednička procena okolnosti u kojima treba da se održi najavljeni referendum u Republici Srpskoj. Kakvi su spoljni pritisci da se referendum ne održi, ili dobijena podrška da se situacija u BiH dalje zaoštri? Kome koristi zaoštravanje situacije u regionu? Na poslednjem sastanku Saveta za održavanje mira u BiH, ruska pozicija je bila suprotstavljena svima ostalima u prilog održavanja referenduma. Može li Rusija da kompenzira i svu moguću štetu koju referendum može izazvati? Koliko tenzije u zatvorenom balkanskom „dvorištu“ EU skreću svetlosti pozornice sa Ukrajine ili Sirije? Koje su posledice po region sa stanovišta intenziviranja talasa izbeglica sa kojim EU nije u stanju da se nosi? Imamo li svi zajedno snage da se nosimo sa tom stihijom ukoliko se naši odnosi u regionu dramatično pogoršaju? Na koga ćemo se dugoročno osloniti? Da li smo mi granično područje Rusije, Turske ili EU? Koga konfrontacija u BiH privlači kao zaštitnike i posrednike? Da ne bude prevelika gužva – ukazuje ona.

Kako navodi, BiH je trenutno pod udarom kako srpske tako i hrvatske dnevne politike, koja neodoljivo podseća na dogovore Tuđmana i Miloševića.

– Šta onda preostaje Bošnjacima, ukoliko glas razuma ne prevlada? Turska, Emirati, obećanja ISIL-a da će stići i u ove krajeve? Srbija bi morala pokazati razum i inicijativu. Dobri pregovarači bi mogli ostvariti i dugoročni dobitak na široj evropskoj političkoj sceni. Samo pomiriteljske poruke iz Srbije mogu da zaustave pokrenuti talas nevolja. Nadajmo se da će državni vrh Srbije biti u stanju da tako nastupi i to ne samo prema gostima iz BiH, već i prema svima iz susedstva. Toliko duguju građanima koji su ih izabrali i kojima su obećali evropsku budućnost. Jer, ta budućnost nije jednosmerna ulica. Da bi EU pomogla nama, moramo i mi pomoći njoj, a ta joj je pomoć danas veoma potrebna – zaključuje Minić, nekadašnja zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, za naš list kaže da očekuje da će se Srbija držati onoga što je premijer zvanično već rekao a to je da se neće mešati u stvari druge države, da će Vučić reći da treba još jednom razmisliti o odluci o referendumu, kao i da sigurno neće biti preporuke da se referendum ne održi.

Dan uoči najavljenog sastanka u političkim krugovima u Beogradu bio je buran. Iz kabineta predsednika Srbije prosleđena je najava u kojoj se navodi da će se „povodom dešavanja u Republici Srpskoj“ danas u 14 i 30 predsednik Tomislav Nikolić u zgradi Predsedništva sastati sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Gotovo u isto vreme iz Vlade Srbije je poslato saopštenje da će takođe danas premijer Vučić otvoriti u 12 sati jednu fabriku u Raškoj. Takođe, pojedini portali preneli su vest da je premijer Vučić juče sazvao najbliže saradnike na neformalni sastanak na tajnoj lokaciji. U Vučićevom kabinetu ova informacija nije potvrđena. U tom kontekstu, na sastanku kod Nikolića u utorak uveče, nakon što je objavljena odluka međunarodnih organa u BiH da referendum ne treba održati, od koje je Rusija izuzela svoje suprotno mišljenje, zajedno sa Vučićem, bio je i šef BIA Aleksandar Đorđević. Tabloidi bliski vlasti danima objavljuju tekstove iz navodnih obaveštajnih izvora o tome da se Zagreb priprema „Oluju 2“, vojnu akciju čiji su cilj delovi BiH. Na pitanje da li je tačno da su ruske službe izvor ovih informacija, ambasador Aleksandar Čepurin izjavio je juče za Sputnjik „ništa mi nije poznato o tome“. Rusija smatra ispravnim i podržava napore srpskog rukovodstva koji imaju za cilj da situacija u regionu ostane pod kontrolom i da se vrati u normalne okvire, izjavio je Čepurin.

Stefanović: Stabilnost nije ugrožena

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović ocenio je da političke poruke koje stižu iz Hrvatske svakoga dana sve manje imaju veze sa zdravim razumom. Trudiću se da se uzdržim od daljih komentara, jer poštujem odluku Vlade da se to ne komentariše, rekao je Stefanović novinarima nakon što je, kao ministar unutrašnjih poslova, uoči početka školske godine obišao školu „Vožd Karađorđe“ u opštini Surčin, prenosi FoNet. On je, na pitanje o čemu je bilo reči na sastanku kod predsednika Srbije u utorak uveče, rekao da Vlada i premijer čine sve što im je u moći da Srbija bude stabilna i garant bezbednosti i stabilnosti RS, jer je to uslov i ekonomskog jačanja. Stabilnost zbog održavanja referenduma u RS nije ugrožena, konstatovao je Stefanović.

Stranke desnice zatražile podršku

SNP Nenada Popovića i Dveri Boška Obradovića juče su podržale referendum u RS. Popović je izjavio da RS ima pravo da potvrdi svoj Dan državnosti na referendumu, kao najdemokratskijem mogućem načinu da se izrazi volja jednog naroda. Obradović je pozvao Vučića i Nikolića da javno podrže referendum jer on ne ugrožava BiH. Lider Dveri traži od Nikolića i Vučića da ne dozvole sebi da „pritisnuti od zapadnih centara moći budu u funkciji pritiska i ucenjivanja rukovodstva RS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari