Evropska komisija će, u saradnji s Haškim tribunalom, pomoći jačanje sposobnosti tužilaštava i sudova na Zapadnom Balkanu za suđenje optuženima za ratne zločine, uključujući obuku tužilaca i sudija u Hagu. To je juče u Briselu izjavio zamenik direktora Direktorata za proširivanje u Evropskoj komisiji Jan Truščinski, naglasivši i da je cilj da se uspostavi što tešnja saradnja sudova i tužilaca za ratne zločine u zemljama regiona, imajući u vidu da će lokalni sudovi nastaviti procese i posle okončanja rada Haškog suda 2010.

Truščinski je na okruglom stolu „Pravda, pomirenje, integracija zapadnog Balkana u EU – nasleđe Haškog suda“, ukazao na nužnost da se stvori mogućnost ekstradicije lica optuženih za kršenje međunarodnog prava, po uzoru na „evropsku poternicu“, kakva postoji između zemalja EU. Vrlo uskoro će tome moći, prema njegovim rečima, da se priključi Hrvatska koja pregovara o članstvu u EU, ali bi takav sporazum morao da se utanači između svih potencijalnih kandidata i kandidata za članstvo u Uniji.

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, saopštila je da nevladine organizacije iz Beograda, Sarajeva i Zagreba rade na tome da se, uz prikupljanje milion potpisa, ustanovi „Regionalna komisija za pomirenje“ koja bi utvrdila šta se tačno zbivalo u ratnim sukobima devedesetih godina. Takvu komisiju bi trebalo da osnuju parlamenti zemalja regiona i Nataša Kandićsmatra da bi se onda za to dobila i podrška EU i UN.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari