Srbija se nalazi na korak od ukidanja poslednje sankcije Evropske unije – obaveznih šengenskih viza njenim građanima, uvedenim 1992. godine – ukoliko srpske vlasti do kraja septembra ispune preostale kriterijume navedene u Mapi puta za viznu liberalizaciju.

Uputstvo, koje sadrži preporuku Evropske komisije za ukidanje viza i detaljno navedene preostale uslove (u pratećem Memorandumu), članovi „vlade“ EU Žak Baro i Oli Ren predali su juče u Briselu zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću. Sa ovim dokumentom bi danas trebalo da bude upoznata i šira javnost. Prema saznanjima Danasa, Memorandum sadrži taksativno navedene kriterijume o kojima smo već izveštavali – jačanje kontrole na državnim granicama (više ljudi s većim platama); bezbedno izdavanje biometrijskih pasoša građanima s Kosova koji ih budu tražili; bolja saradnja sa Euleksom, ali i Kosovskom policijom; usvajanje i primena mera u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala; puna primena Zakona o strancima… Prema očekivanjima, iz procesa ukidanja šengenskih viza prema Srbiji izuzeto je Kosovo.

Evropski komesari Ren i Baro zvanično su juče, na konferenciji za novinare u Briselu, saopštili preporuku da se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije od januara 2010. ukinu vize za putovanja u zemlje koje priznaju Šengenski sporazum. Od članica EU među njima nisu Velika Britanija i Irska. Međutim, odnosiće se i na Švajcarsku, Norvešku i Island, koje nisu članice Unije, ali jesu potpisnice tog sporazuma.

Komesar za proširenje Oli Ren saopštio je da će vize i dalje biti potrebne stanovnicima Kosova, koje nije bilo deo dijaloga o „belom šengenu“ zbog odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i zbog bezbednosnih razloga. Uz ocenu da se radi o tehničkom pitanju, Ren je naglasio da EU nije zaboravila Kosovo.

Potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe Žak Baro, obrazlažući pojedinačno odluke donete za svaku zemlju, rekao je da je sa Srbijom bio problem upravljanja administrativnom granicom s Kosovom i saradnja sa Euleksom. S vladom u Beogradu, naglasio je Baro, uspostavljena je veoma aktivna saradnja i ona se saglasila s tehničkim pravilima za izdavanje srpskih pasoša za građane Kosova. On je istakao da je od Vlade Srbije i ministra Ivice Dačića, s kojim je juče razgovarao, dobio čvrsta uveravanja da će ti uslovi biti poštovani i da Komisija o tome očekuje izveštaj do kraja septembra.

Na više pitanja novinara o navodnoj diskriminaciji dela građana BiH, jer će oni iz Republike Srpske, koji imaju srpski pasoš, moći da putuju bez viza, dok ostali neće, Baro je odgovorio da BiH nije ispunila uslove, među kojima ni prvi o uvođenju biometrijskog pasoša. On je podsetio da postoje specijalne veze između Srbije i RS i dodao da, prema podacima iz maja ove godine, 2.557 građana BiH ima srpsko državljanstvo što, kako je ocenio, predstavlja „ograničen“ problem.

– Srpske vlasti će sa Euleksom vrlo brzo potpisati protokol o operativnoj saradnji u nadzoru administrativne linije s Kosovom, pošto su razjašnjene i poslednje nedoumice oko pravnog osnova i očuvanja srpskih državnih i nacionalnih interesa – izjavio je juče u Briselu ministar Ivica Dačić i precizirao da je o tome postignut dogovor s visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom prilikom njegove ovonedeljne posete Beogradu. Dačić je objasnio da je to bitno i za konačnu odluku Unije o ukidanju šengenskih viza.

Srpski ministar unutrašnjih poslova je, posle susreta s komesarima Baroom i Renom, istakao da je administrativna linija prema Kosovu jako važna za Srbiju da bi se sprečio organizovani kriminal i šverc oružja. Sporazum sa Euleksom će biti veoma sličan sporazumu koji je Beograd imao s policijom Unmika. Prema rečima Dačića, protokol o saradnji s Euleksom bi se takođe ticao operativne saradnje, „potpuno nezavisno od bilo kakvih političkih primesa“.

– Svim ovim temama moramo pristupati odgovorno, a ne samo kroz politizaciju ovih pitanja. Kosovo je tokom proteklih godina bilo tretirano tako da je pod upravljanjem međunarodne zajednice, pa su se otud i drugi sporazumi odnosili na Srbiju i posebno na Kosovo, kao teritoriju pod Rezolucijom 1244 – naglasio je srpski ministar.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, naglasio je da posle predloga EK o ukidanju viza nema mesta opuštanju. On je naglasio da će Srbija biti druga zemlja u Evropi koja će na svojim pasošima imati digitalni otisak prsta na čipu, čime će ispoštovati budući standard šengenskog prostora, takozvani ECA standard. U toku je nabavka tehnologije i softvera, što će omogućiti da Srbija među prvima primeni tu novu tehnologiju.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da je EK pokazala dobru volju kad je odlučila da usvoji preporuku o ukidanju viza, iako nisu svi uslovi iz Mape puta ispunjeni.

Ljoveras je, na konferenciji za novinare, objasnio da će srpske vlasti morati da ispune još četiri uslova za stavljanje zemlje na beli šengen: poboljšanje nadzora na granicama, uključujući razmenu informacija s misijom EU na Kosovu i Kosovskom policijom i efikasnu primenu Zakona o strancima. Druga dva uslova koje Srbija mora da ispuni do kraja septembra su primena zakonskog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala i bolja kontrola i stroža procedura u izdavanju srpskih biometrijskih pasoša građanima s Kosova.

On je dodao da će srpske vlasti nastaviti i dalje da izdaju biometrijske pasoše građanima sa prebivalištem na Kosovu koji ispunjavaju uslove. Prema njegovim rečima, važno da saradnja Beograda sa Euleksom „počne da funkcioniše na granici s Kosovom“ u cilju borbe protiv organizovanog kriminala u celom regionu.

 

Tri najveća problema

Sadržaj uputstva Evropske komisije, u kojem su navedeni preostali kriterijumi koje Srbija mora da ispuni, trebalo bi da bude poznat danas. Na osnovu za sada poznatih informacija, ovo su tri najveća problema koja zvanični Beograd mora da reši do kraja septembra.

1. Pasoši s posebnim oznakama

Vlasti u Beogradu moraće da centralizuju proceduru izdavanja pasoša ljudima s Kosova, kako bi se isključile sve zloupotrebe. Takođe, moraće da naprave izvesnu razliku u sadržaju putnih isprava za građane centralne Srbije i one s Kosova. Na pasošima za kosovske građane verovatno će pisati da ih je izdao „Koordinacioni centar u Beogradu“, kako bi granični policajci MUP i zemlje EU mogli da ih identifikuju. Zbog ovoga će možda biti potrebna promena zakona ili usvajanje uredbe.

2. Saradnja sa KPS

Srbija je do sada odbijala saradnju s Kosovskom policijskom službom, kao institucijom „nezavisnog Kosova“. Sada će uspostavljanje te saradnje biti neophodno, zarad jačeg obezbeđenja administrativne linije. Granična policija KPS odgovara za „granicu“, dok ih Euleks samo nadgleda i Beograd će tu morati da načini izvestan kompromis.

3. Dvojno državljanstvo sa BiH

Zbog mogućnosti da veći broj građana BiH traži državljanstvo i pasoš Republike Srbije, na osnovu sporazuma o dvojnom državljanstvu iz 2003, vlasti u Beogradu će morati da učine sve – u skladu sa Ustavom i zakonom – da njihov broj smanje na minimum. Očekuje se uvođenje dugotrajne i komplikovane procedure, sve dok BiH ne ispuni uslovi za „beli šengen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari