Euleks nastavlja sa radom 1Foto: N1 (arhiva)

Misija Evropske unije za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu je i dalje prisutna, ali deluje sa ograničenim nadležnostima, a nastaviće da radi, iako joj sutra ističe mandat, prenosi Kljan Kosova.

Produžetak mandata se očekivao, a da bi to bilo formalizovano potreban je sporazum Kosova i Evropske unije.

Od 2018. godine nadležnost i odgovornost misije Euleks znatno je smanjena i sada je uglavnom fokusirana na nadgledanje rada sudova i tužilaštava u odnosu na strateške slučajeve, koji su od interesa za javnost ili za međunarodne partnere.

Direktor Kosovskog instituta pravde Ehat Miftaraj smatra da su najveća dostignuća te misije bila između 2009. i 2013. godine, kada je Kosovo uspelo da izgradi institucije sa integritetom i profesionalizmom, kao što su policija, kazneno-popravna služba, sudovi i tužilaštva.

Miftaraj naglašava da je Euleks imao i velikih promašaja, koji su bili povezani sa nedostatkom političke volje da se istraži korupcija na visokom nivou.

„Građani i javnost mogu da zahtevaju od te misije odgovornost za nedostatak rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, uključujući ratne zločine, u periodu kada je EULEKS imao izvršna ovlašćenja i ključnu ulogu u tim oblastima“, rekao je Mifaraj.

I na osnovu procena nevladinih organizacija na Kosovu Euleks nije ispunio očekivanja, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari