Beograd, Brisel – Štefan Lene, direktor za Zapadni Balkan, ponovo dolazi u Beograd, iako je i prošle nedelje bio u glavnom gradu Srbije, saznaje Danas. Jedan evropski zvaničnik je odgovarajući na pitanje da li će Lene danas biti u Beogradu i razgovarati sa srpskim čelnicima, potvrdio za Danas da se kontakti između Brisela i Beograda odvijaju na dnevnom nivou.

On je podsetio da je direktor za Balkan bio u Srbiji i prošle nedelje i da će sigurno doći, jer je to njegov posao, s obzirom na to da su razgovori u ovom trenutku intenzivirani. Više izvora iz Brisela je srpskim medijima i agencijama saopštilo da je reč o intenziviranju pregovora o misiji Euleks, za koju bi moglo da bude nađeno rešenje u novembru, a najkasnije do kraja godine.

Tim povodom od srpskih zvaničnika juče je reagovao i predsednik SPS Ivica Dačić, koji je ponovio stav da je misija EU na KiM prihvatljiva samo pod mandatom SB, a dodao da ostaje i uslov da se ne sprovodi Ahtisarijev plan, o čemu se vode konsultacije i sa Rusijom.

Kada je reč o odnosu Havijera Solane prema stavu Ban Ki-Muna, Danasu je evropski zvaničnik rekao da je Solana upoznat s ovim stavom, kao i da ova dvojica imaju redovne kontakte, te da su se pre izvesnog vremena sastali u Ženevi. To je juče agencijama potvrdila i Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak.

Ovi uporedni pregovori bi mogli dovesti do zvanične nagodbe po kojoj bi se utvrdilo da Euleks može biti razmešten na temelju Rezolucije 1244, dok bi Unmik nastavio da obavlja svoj deo misije. To bi značilo da Euleks ne može preuzeti sve zadatke Unmika i da ni na koji način ne može da deluje takozvana međunarodna civilna kancelarija. Uloga Euleksa mora biti jedino to da obezbedi zakonitost u delovanju policije, sudstva i carine na Kosovu.

 

Predsedničko saopštenje umesto Rezolucije

Srpska strana mora precizno da formuliše zahteve koji se odnose na to da Euleks bude na Kosovu na osnovu odluke SB i da ne primenjuje Ahtisarijev plan, što ne bi trebalo da bude problem, nakon obelodanjivanja pisma Ban Ki-Muna Havijeru Solani u kome se nalaže obaveza misije EU da bude statusno neutralna i u okviru Razolucije 1244. Posle toga trebalo bi da obe strane pristanu da Savet bezbednosti UN ne izglasa novu rezoluciju, već da odluka bude u obliku saopštenja njegovog predsednika, koje će sačiniti zemlje članice Saveta bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari