Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je juče na Kfor, Unmik i Euleks da učine „dodatne napore i osiguraju mir i bezbednost za sve građane Kosova i Metohije, posebno za građane severne Mitrovice koji su u ovom trenurtku najviše ugroženi“.

Bogdanović se u Kosovskoj Mitrovici sastao sa predsednicima četiri srpske opštine na severu Kosova, i sa predsednikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem. Posle sastanka je međunarodnoj zajednici upućena poruka da će Srbi na severu Kosova sarađivati sa međunarodnim misijama. Bogdanović je na konferenciji za novinare posle višesatnih razgovora pozvao međunarodne mirovne misije da „spreče provokacije i eskalaciju sukoba od strane Albanaca“. „To (nasilje) je neprihvatljivo, jer albanski političari ne mogu da shvate da njihovi sunarodnici moraju da žive sa Srbima jedni pored drugih, da moraju sarađivati, kao i da nikome nije u interesu da stvara probleme i još više destabilizuje južnu srpsku pokrajinu“, rekao je ministar Bogdanović.

Prema rečima ministra za KiM Gorana Bogdanovića, Vlada Srbije od međunarodne zajednice traži da što pre budu nađeni odgovorni za incidente u petak uveče, i da javnost bude obaveštena o rezultatima istrage. Bogdanovićje ocenio da je „nedopustivo da se ekscesi dešavaju u sredinama gde žive Srbi, i to u prisustvu međunarodne zajednice“. Ministar je naveo da međunarodnoj zajednici želi da uputi „jasnu poruku da se, i pored tolerancije i dobre volje Srbije da prihvati Euleks, ispostavilo da je misija EU malo ili ništa učinila da spreči incidente u Mitrovici“.

„Neprihvatljivo je da od 9. decembra postoji bezbednosni vakuum i da se ne zna ko je u severnoj Mitrovici odgovoran za bezbednost i sigurno okruženje“, rekao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, Srbi žele saradnju sa svima, ali ne mogu da prihvate da budu provocirani i obespravljeni. Ministar je apelovao na građane da ne nasedaju na provokacije i pozvao ih da pošalju poruku da su spremni na saradnju i razgovor kako bi probleme rešavali na miran i dostojanstven način.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljkovići predsednik opštine Kosovska Mitrovica Nenad Topličevićrekli su novinarima da su dobili obećanja odgovornih iz Kfora da će pojačati prisustvo i obezbediti sigurnost svih građana. „To je većvidljivo na svakom koraku“, rekli su oni komentarišući raspoređivanje jakih snaga Kfora u delovima grada u kojima je poslednjih nedelja bilo incidenata. Predstavnici srpskih opština apelovali su na građane, posebno mlade i njihove roditelje, da se uzdrže od provokacija kako bi „zavladali mir, razumevanje i tolerancija“.

Bogdanovići predsednici opština su u kosovskomitrovačkoj bolnici posetili povređene u poslednjim incidentima. Ministar je izrazio žaljenje što je u incidentima povređena i jedna novinarka TV Most i najavio da će ministarstvo toj televiziji kupiti kameru umesto one koja je razbijena u neredima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari