Na sednici Zajedničkog odbora za koordinaciju vladavine prava na Kosovu, kojoj su kopredsedavali zamenik premijera Hajredin Kuči i šef Euleksa Iv de Kermabon, predstavljen je prvi izveštaj Misije EU o proceni sposobnosti i slabosti kosovskih institucija vladavine prava.

Na tom sastanku je, kako je saopšteno iz Euleksa, razgovarano i o pravosudnom sistemu na severu Kosova, Specijalnoj komora Vrhovnog suda i sprovođenju Zakona o imovini. Iv de Kermabon je izjavio da „Euleks ne pregovara s Beogradom, već da su održani tehnički sastanci s Beogradom, Tiranom, Skopljem i Podgoricom o borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i radi poboljšanja razmene informacija u oblasti pravosuđa, carine i policije“. Kuči je prekjuče u pisanoj formi zatražio od Kermabona da redovno obaveštava Prištinu „o tehničkim razgovorima koje Euleks vodi s Beogradom“, tvrdeći da kosovske institucije o tome nisu zvanično informisane.

Euleksov izveštaj ima 136 strana i sadrži više od 70 preporuka za rad policije, sudstva, carina, civilnog društva i nevladinih organizacija na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari