Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Posle propasti ruske platforme u Crnoj Gori i Makedoniji, Srbija ostaje poslednja šansa Moskve, gde mi treba da poslužimo u njihovoj borbi sa Zapadom. Jasno je da i u Vladi Srbije i na našoj političkoj sceni postoje zastupnici ruskih interesa, i njihov uticaj je sa godinama samo rastao, ocenjuje u intervjuu za Danas Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije, osvrćući se na izjavu o tome da bi vanredni parlamentarni izbori gurnuli Srbiju u zagrljaj Rusije.

* Kako vidite tvrdnje da će pritisak na Srbiju da uđe u NATO ići preko Crne Gore i Makedonije?

– Normalno je da zemlje iz okruženja koje su već članice NATO imaju interes da se i mi pridružimo toj porodici. To ne vidim kao pritisak, posebno imajući u vidu naše istorijske veze i zajedničku prošlost. Za Srbiju je NATO razuman i racionalan izbor. Sve drugo je neka slavska pesma. Nema realne politike u njoj, već samo nekog sentimenta koji nije nikako racionalan. Uvek kad su se u prošlosti donosile sentimentalne odluke, bili smo gubitnici. Vreme je za realnu i racionalnu politiku.

* Verujete li da Vučić može da potpiše sporazum po kome će Kosovo dobiti stolicu u UN i da ne izgubi vlast?

– Svako od nas, ko želi politički da se bavi ovim pitanjima, moraće da preuzme odgovornost u nekom trenutku. Postoje pitanja poput ovog oko kog moramo da imamo kompromis. Rešenje je svakako u dijalogu i u mogućnosti da napravimo određene kompromise i prihvatimo realnost. Bolje je da sedimo u UN nego u nekom kumanovskom šatoru, kao što su nekada sedeli. Ako deo naše opozicije misli da će nacionalizmom pobediti Vučića, onda ne znaju gde žive. I zato smo ovako i rasuti i neartikulisani. Važno je da se sporazum sa Kosovom potpiše, to je naša generacijska obaveza.

* Koliko još dugo, po Vašoj proceni, Vučić može da drži blizu sebe Milorada Dodika? Verujete li da BiH može da opstane?

– BiH mora da opstane, i mislim da je to svima jasno. Dodikove poslednje aspiracije ka nekakvom otcepljenju su samo igračke za veći politički uticaj. Dodik ima prošlost koja nam dokazuje da nije baš dosledan u svojim stavovima. Odnos Vučića i Dodika je kompleksan, ali je sigurno da nije najprijatniji. Taj „džentlmenski dogovor“ između Vučića i njega o nenapadanju govori vam da, uprkos svemu, obojica shvataju da je izlaz u mirnom regionu i dijalogu sa svima u BiH, a ne nekakvim žicama, bodljama i novim granicama. Za nas je jako važno da imamo odnose sa Sarajevom i da budemo svesni svih grešaka iz prošlosti. Vučić zna sam da bira svoj put.

* Koliko iskrenom ocenjujete podršku evrointegracijama od strane opozicije na političkoj sceni Srbije?

– Nema prave politike od strane dela opozicije koja ćuti kada se otvore poglavlja i ne razume korist za društvo od svega toga. Nemam prava na taj stav, jer to što ova vlast priča da je za EU, ne može da znači da sam ja automatski na drugoj strani. Razlika je što u mojoj politici nema kompromisa sa takvom idejom, i ne pristajem da postoje i Evropa i Šljivančanin-heroj. Evropa nam je, čini se, sve dalja, iako proces integracija ide nekim svojim tokom. I to je zato što ne gradimo Evropu u Srbiji, već pravimo frontove i iz puškarnica svojih malih kancelarija pucamo na mete koje uglavnom promašujemo. Važno je da se o svim ključnim pitanjima razgovara i racionalno im se priđe.

* Da li vam je veći politički protivnik Boško Obradović ili Vojislav Šešelj?

– Nemam top-listu političkih protivnika. Nije ovo rijaliti. Svako ko prihvati i radi po vrednostima za koje se zalaže LDP je naš politički prijatelj, o neprijateljima ne razmišljamo. Nismo mi ljude slali u rat, nemamo taj balast propuštenih šansi kao što ima najveći broj političkih partija. Mi, praktično, nismo nikada bili vlast. Međutim, za LDP je motivacija da nastavimo da radimo ovaj posao, svako ko prihvati i delić naše vizije evropske i sigurne Srbije.

* Ivica Dačić vas optužuje da branite zapadne interese u Srbiji.

– LDP i ja lično ćemo uvek braniti interese Srbije. Zapadne, evropske, demokratske, sigurne i mirne Srbije. A što se tiče Ivice Dačića, očigledno je da on nema nameru da odustane od toga da bude ruska agentura u Srbiji.

* Ko će biti kandidat LDP za gradonačelnika Beograda?

– LDP je svih ovih godina krasila jedna važna stvar – realna politika. Nama ne trebaju velika imena, velike poruke. Na beogradske izbore izlazimo sa savezom i jasnom vizijom za naš Beograd. Vreme je da nekim novim generacijama damo šansu i ovo je trenutak kada treba da imaš hrabrosti da se ne uklapaš u partijske dogovore i alibi-koalicije, već ponudiš drugačiji odgovor na potrebe ljudi. To je zadatak LDP-a, i budite uvereni da ove izbore doživljavamo ozbiljno, a lista koja će biti odgovor na stanje u Beogradu biće sastavljena od onih ljudi koji imaju šta da kažu i o sebi i o idejama sa kojima nastupaju.

* Kakve su šanse da idete zajedno sa DS-om? Kao bivši funkcioner ove stranke, kako vidite sadašnje frakcije DS-a?

– Ne postoji nikakva potreba, šansa ili interes društva da budemo deo koalicije koju predvodi DS.

* Da li se slažete sa Đilasom da su beogradski izbori važni kao i oni koji su prethodili 5. oktobru?

– Izbori pre 5. oktobra imali su svoju cenu i svoje posledice. I ovi će imati važne posledice, pogotovo za opoziciju. Ovo su više izbori između aktera opozicije nego ozbiljni izbori između različitih politika. Tako da, kao i skoro uvek kada govori o prošlosti ili nekim vrednostima, ne mogu da se složim sa Đilasom.

Oko suštine nema kompromisa

* Kakve su šanse da parlament Srbije usvoji vašu deklaraciju o osudi rehabilitacije ratnih zločinaca? Da li ćete sem predloga još nešto preduzimati da bi se ta deklaracija usvojila?

– LDP je tu deklaraciju ponudio kao samo još jedan u nizu koraka i ponuda svim akterima u parlamentu da ozbiljnu i odgovornu politiku vratimo u naš javni život. Deklaracija je na stolu i nemogućnost da razgovaramo o svim njenim delovima samo je dokaz da nema spremnosti da se uhvatimo ukoštac sa realnim i konkretnim problemima. LDP je uvek i u budućnosti će podsećati na sva pitanja odgovornosti za učinjeno u prošlosti. Oko suštine nema kompromisa. Ostajemo dosledni svojoj osnovnoj nameri da ne ćutimo o teškim i bolnim pitanjima, ni kad su izbori, niti u bilo kojoj drugoj situaciji.