Evroposlanici zabrinuti zbog referenduma u RS 1Foto: Bojan Cvejić

Delegacija Evropskog parlamenta koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji izrazila je zabrinutost zbog aktuelne situacije u regionu, a pojedini evroposlanici ocenili su da „ne mogu da veruju“ da će biti održan referendum u Republici Srpskoj, saznaje Danas.

Prema rečima naših sagovornika, predstavnici EP „smatraju da pored raspirivanja tenzija u regionu referendum u RS predstavlja nepotrebno rasipanje novca“.

„Neki evroposlanici su se i zapitali zašto predsednik RS Milorad Dodik organizuje referendum čiji ishod je unapred poznat. Takođe, tema njihovih razgovora bila je sloboda medija u Srbiji i poslanici EP nisu zadovoljni stanjem u tom domenu“, kažu izvori Danasa.

Delegacija EP sastala se juče sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Sagovornici Danasa tvrde da je do takvog susreta došlo „između ostalog i zbog činjenice da srpski premijer Aleksandar Vučić nije u državi“. Šef Delegacije EP Eduard Kukan rekao je na sastanku sa Nikolićem da „Evropska unija, isto kao i Srbija, ima veliki interes da se u regionu osigura trajna stabilnost“, prenele su agencije. Kukan je ocenio da „Srbija pokazuje političku zrelost doprinoseći tom cilju“ i izrazio nadu da će „svi problemi biti prevaziđeni, kako bi region mogao da gradi zajedničku evropsku budućnost. Prema njegovom mišljenju, Srbija je ostvarila veliki korak napred „jer se ponaša kao pouzdan partner i vodi odgovornu politiku“. Kukan je takođe izrazio očekivanje da će ubrzo biti otvorena nova poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Predsednik Srbije je na sastanku sa evroparlamentarcima istakao da je „Srbija godinama ulagala napore da se uspostavi trajna stabilnost regionu, ali da je situacija u njemu uprkos tome poslednjih meseci veoma turbulentna“.

„Sada je nastao problem koji se može rešiti samo ako se svi pridržavamo evropskih standarda i izvornih načela EU, a to je želja za društvom u kome vlada mir. Srbija ne želi nikakve konflikte, i ako se svi u regionu potrudimo da budemo dovoljno razumni, konflikata među narodima nikad više neće ni biti“, ukazao je Nikolić. Bilo je planirano da se evroposlanici juče susretnu i sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović, te sa predstavnicima civilnog sektora.

Nikolić: Svesni smo da je rat ludost

Tomislav Nikolić izjavio je juče u Ćupriji da su u Srbiji svi svesni da je rat najveća ludost i da treba da budemo oprezni da nas nešto ne bi iznenadilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari