Fabrici: Brže ka EU ali to zavisi od Srbije 1Foto: Bojan Cvejić

San je svakog ambasadora Evropske unije (EU) da bude u zemlji koja se
pridružuje, izjavio je u intervjuu RTS-u šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i poručio
građanima da Srbija ima strateški cilj i da je njegov zadatak da podrži izbor koji je zajednički napravljen.

Drago mi je što sam ovde i što imam novu odgovornost, istakao je Fabrici i objasnio da savremeni ambasadori moraju da budu vidljivi, što ohrabruje i sistem EU, jer je to način „da vas čuju i da lakše prenesete poruku o tome šta je EU“.

„Biće mi drago da sarađujem sa medijima i putem društvenih mreža“, najavio je Fabrici u emisiji „Oko“, ističući da će promovisati Uniju i njene vrednosti.

Pošto sam u zemlji kandidatu, verovatno ću biti prisutniji nego ranije, rekao je Fabrici, doskorašnji ambasador EU u Australiji, i objasnio da je njegov posao da se bavi temama važnim za pridruživanje.

Ako pogledate glavne teme kojima se EU i Srbija zajednički bave, mislim da ću se baviti reformom javne administracije, unapređivanjem uslova trgovanja, problemima izbeglica, „a tu je i pitanje spoljne politike“, precizirao je Fabrici.

Mnogo toga se dašava u Srbiji, koja je veoma važna zemlja i pomno se prati u Briselu, predočio je Fabrici. Za nas je deo pridruživanja i da imate dobre i stabilne odnose sa susedima, rekao je Fabrici i ocenio da je veoma dobar primer za to bio nedavni regionalni samit u Trstu „i sada očekujemo rezultate, kako bi ta saradnja počela da se ostvaruje“.

Pratimo regionalne odnose sa velikom pažnjom, precizirao je Fabrici i naglasio da je nedavna poseta Sarajevu predsednika Srbije „bio pravi način da se uspostavi i održi dobar odnos sa susedima“.

„Tu poruku smo preneli svim partnerima u regionu i spremni smo tome da pružimo punu podršku“, napomenuo je Fabrici i dodao da su „dobrodošli svi koraci koji jačaju dijalog“.

Prema njegovim rečima, tempo pristupnih pregovora daju reforme i njihova primena.

„Želimo da idemo brže, spremno smo, ali to zavisi od reformi koje Srbija sprovodi“, naglasio je Fabrici, objašnjavajući da je njegova uloga da podrži taj proces.

Sva su pregovaračka poglavlja važna, ali su nega važnija od drugih, konstatovao je Fabrici i napomenuo da se najvažnijim smatraju poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i poglavlje 35
o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Prva su i otvorena, jer smo svesni poteškoća koja nose, podsetio je Fabrici, koji je, povodom poglavlja 35, istakao da je nedavni briselski sastanak Aleksandra Vučića i Hašima Tačija bio „dobar znak da dijalog postoji“ i da mu EU daje najveću moguću podršku.

Upitan o odnosu javnosti prema evrointegracijama, Fabrici je odgovorio da bi građanima poručio da pogledaju šta je njihov cilj ako budu „deo porodice jednog od najboljih mesta za
život u svetu“.

„Pogledajte i koristi koje već imate. Brojke kažu da, sem dve milijarde evra koje smo dali za 10 godina, kompanije iz EU u Srbiji već zapošljavaju 200 hiljada ljudi, dve trećine
stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU. Srbija je samo u proteklih šest godina utrostručila izvoz u EU“, naglasio je Fabrici, ilustrujući pozitivne efekte Unije.

Fabrici smatra da je EU, uprkos unutrašnjim teškoćama, problemima evrozone, terorizma, Bregzita i migrantskoj krizi, ostala veoma snažna, da se njena ekonomija oporavlja i beleži lagani rast još od 2014.godine. Pridruživanje je za nas veoma važno, istakao je Fabrici i podsetio da je Evropski savet u martu jasno potvrdio da je to krajnji cilj.

Ovde sam da kažem građanima da Srbija ima strateško opredeljenje i da sam tu da podržim izbor koji smo zajednički napravili, zaključio je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari