Vučić i Fabrici: Evropa i Srbija računaju jedna na drugu 1Foto: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavili su večeras u Beogradu da Evropa i Srbija računaju jedna na drugu i da će raditi na bržoj integraciji.

Na svečanom prijemu koji je organizovao povodom Dana Evrope, 9. maja, Fabrici je rekao da je EU „i dalje nedvosmisleno posvećena“ Zapadnom Balkanu.

„EU je prvi trgovinski partner Srbiji, najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za strateške infrastrukturne projekte, ali i partner za obrazovanje i socijalni razvoj. EU radi sa vama na ispunjenju vizije da postanete deo evropske porodice“, kazao je Fabrici.

On je naveo da u evrointegracijama Srbije predstoji „još mnogo posla“, ali je dodao da je „budućnost Srbije u EU“.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, rekao je ambasador Fabrici.

Vučić je rekao da je punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova, „način da zemlja postane uređena i uspešna“.

„Moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, jer to našoj zemlji donosi boljitak. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima sada pristupamo, rekao bih, sa mnogo više odgovornosti“, kazao je Vučić.

Naveo je da Beogradu „nije lako“ kada čuje različite primedbe u vezi s Kosovom i kritike u vezi stanja vladavine prava, ali da se „nedavno uverio da Srbija nije imala dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“.

„EU je nesumnjivo najveći donator i investitor u Srbiji i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije. Oko dve trećine svih poslova vezuje se za naš odnos sa zemljama EU. Da li se to nekome sviđa ili ne, potpuno je svejedno, to su činjenice“, dodao je Vučić.

Kao primer je naveo da je 2014. godine, kada je postao premijer, u firmama koje su dolazile iz EU bilo više od tri puta manje zaposlenih nego danas.

Vučić je rekao da je vizionarska ideja francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, da bivši neprijatelji Francuska i Nemačka počnu da saradjuju, „donela istinsku pobedu novopronadjenog medjusobnog poverenja i vere u ideju ujedinjenja različitosti u miru“.

„Tu veru, iako to ne izgleda uvek tako, imamo i mi u Srbiji, kao i nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu pomoć i kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana evropske zajednice nacija“, kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi i Srbija, podrškom i pomoći, ali i kritikom, doprinela da EU postane još bolje mesto za život.

Fabrici je rekao da je Evropa posle Drugog svetskog rata bila uništena i slaba, ali da je težila trajnom miru i mogućnosti da se izgradi nova Evropa.

„Predlog Roberta Šumana je bio jednostavan, ali i revolucionaran, kroz saradnju i udruživanje resursa narodi mogu da postignu mir i solidarnost i da obezbede prosperiret. U prethodnih sedam decenija ispunili smo tu ambiciju, postali smo ujedinjen prosperitetan kontinent sa trajnim mirom i demokratskim društvima u kojima ljudi mogu da žive dostojanstveno“, kazao je Fabrici.

Vučić i Fabrici su večeras otkrili umetničku instalaciju „Rast“, inspirisanu evropskim vrednostima dostojanstva, demokratije, ravnopravnosti, vladavine prava i solidarnosti, a njen ekološki aspekt ogleda se u korišćenju biorazgradivih materijala i pozitivnom uticaju na neposredno okruženje.

Instalacija, jedan od tri pobednička rada na konkursu povodom Dana Evrope, delo je tima od devet studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i biće postavljena na Cvetnom trgu.

Zvanice, medju kojima su bili najviši zvaničnici Srbije i predstavnici diplomatskog kora, mogli su da vide i izložbu „Priče iz Evrope“, postavljenu u holu Skupštine grada Beograda.

Himne EU i Srbije izveli su članovi orkestra „Dobri ljudi“ iz škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada.

Večerašnjim prijemom u Skupštini grada Beograda počela je proslava ovogodišnjeg Dana Evrope.

Delegacija EU u Srbiji pripremila je, u saradnji sa DAH Teatrom, umetnički karavan „Evropa je ovde“ koji će od sutra do 30. maja proći kroz 11 gradova Srbije.

Na trgovima tih 11 gradova biće postavljena vrata iza kojih će gradjane čekati umetnici iz evropskih gradova. Prva vrata biće postavljena sutra u Beogradu, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena, kako bi publika tokom dana mogla da zaviri u različite gradove EU i da se upozna sa njima.

Evropski pokret u Srbiji (EPuS), u saradnji sa Medjunarodnim evropskim pokretom (EMI), organizuje povodom Dana Evrope niz manifestacija, a centralna je prikazivanje filma na otvorenom.

Sutra će u parku Manjež biti prikazana projekcija islandskog filma „Poslednji i prvi čovek“ (Last and the first man) iz 2020. godine, zasnovanog na istoimenom naučno-fantastičnom romanu britanskog pisca Olafa Stapledona iz 1930. godine.

Evropske zemlje sutra slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Šumanova deklaracija je dovela do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Fabrici je danas pozvao građane Srbije da se pridruže brojnim aktivnostima kojima će tokom maja biti obeležen taj dan.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i osnivač i rukovodilac ruskog ansambla ”Hor Turecki” Mihail Turecki položili su danas cveće na spomenik „Večna vatra”, na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, čime je počela proslava Dana pobede nad fašizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari