Fabrici: Još uvek pozivamo na ukidanje taksi 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (Arhiva)

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je za N1 da put Srbije ka EU zavisi više od Srbije, nego od EU, kao i da su dva otvorena poglavlja dobar signal.

„Naš stav je jasan, što više reformi Srbija sprovede, što one budu kvalitetnije, to će proces otvaranja poglavlja ići brže“, rekao je Fabrici.

On je ocenio da otvaranje poglavlja znači da postoji napredak i to potvrđuje da postoji opredeljenje sa obe strane da se ide napred u pregovorima. Nekoliko država članica je procenilo da je napredak postignut, da je potrebno još da se radi.

Procena je bila da je Srbija spremna po ta dva poglavlja, rekao je Fabrici.

On kaže da je postojao konsenzus svih država članica, ali da je bitno pogledati reforme koje Srbija mora da uradi po već otvorenim poglavljima i kako bi se otvorila nova.

„Poruka je bila jasna – dva poglavlja se mogu otvoriti, nastavlja se proces“, rekao je Fabrici.

On je istakao da bi ovo trebalo da podstakne Srbiju da brani svoju poziciju, da čini napredak u vladavini prava, dijalogu sa Prištinom. Prema njegovim rečima, sloboda medija je oblast u kojoj su dosledno ukazivali na to da je potrebno realizovati napredak.

„Vlada je shvatila da je to oblast kojom se mora baviti, osnovana je radna grupa radi izrade medijske strategije. Pažljivo pratimo šta se dešava, posao nije do kraja urađen“, rekao je Fabrici.

Fabrici kaže da napredak jeste zabeležen, ali da postoji potreba za implementiranjem određenog broja zakona.

„To je proces koji traje. Što je Srbija odlučnija da sprovede reforme, to će taj proces biti brži“, kaže.

Govoreći o poziciji Zapadnog Balkana, on je rekao da misli da je visoko na listi prioriteta EU.

„Mislim da EU pridaje veliku pažnju Zapadnom Balkanu. Nadamo se da ovaj region želi da se približi EU i mislim da imamo šta da pokažemo kao napredak i zadovoljni smo. Ovo je proces, svi moraju da veslaju u istom pravcu“, naglasio je Fabrici.

Federika Mogerini je juče rekla da su sve članice potvrdile da je dijalog način da se ide napred, kao i da „nema alternative dijalogu“, podsetio je on.

„Ovo je teška faza dijaloga, ali dijalog uvek teče. Federika Mogerini je uvek pozivala obe strane da razgovaraju kako bi pronašle kompromis“, dodao je Fabrici.

Govoreći o taksama, koje je uvela Priština, Fabrici kaže da su od prvog dana rekli da je to protiv obaveza koje su članice Cefte preuzele.

„Pozvali smo, još uvek pozivamo na ukidanje tih taksi, tražimo stalno da se to uradi, sada je na Prištini, koja treba da ukine te mere. To je posao koji traje, nadamo se da će vlasti u Prištini poslušati naš poziv i shvatiti da te takse ugrožavaju trgovinu“, naglasio je Fabrici.

Kaže da je komesar Johanes Han bio u Prištini prošle nedelje, kao i da je rekao da mere moraju biti ukinute.

„Sada je pomalo i na dve strane, na Beogradu i Prištini, da pronađu neki dogovor u vezi sa tim. Ne bih rekao da sav pritisak treba da dođe od EU, mi pomažemo dijalog, sve strane moraju da nađu sporazum o svim pitanjima koja su na stolu“, kaže Sem Fabrici.

Fabrici je ocenio i da je Srbija zauzela oprezan stav, da ima oprezan pristup.

„Ima uravnoteženu poziciju, ne uvodi protivmere, u tom smislu pozicija Beograda je dosta mirna. Ali, iako jesu mere važne i teške, naša poruka je uvek i Beogradu i Prištini – dijalog je vaš, rukovodstvo mora da pronađe dogovor po svim pitanjima, sve što je na stolu mora da se reši“, naglasio je Sem Fabrici u intervjuu za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari