Fabrici: Pristupanje EU na bazi zasluga 1Sem Fabricio Foto: Tviter

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je poruka Samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji da se pristupanje EU bazira na zaslugama – ako je zemlja sprovela dobre reforme, onda proces ide glatko.

Fabrici je u Novom danu N1 rekao da Samit treba sagledati kao dodatno ohrabrenje za budućnost.

„Samit je bio sjajan barem iz tri razloga – posle 15 godina lideri EU i Zapadnog Balkana su se okupili da razgovaraju o odnosima i budućnosti regiona, drugi element je Deklaracija sa Samita u kojoj se kaže da nema sumnje u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana čiji lideri su se obavezali da pristupaju EU i treći razlog to što je najavljen određen broj konkretnih inicijativa“, rekao je Fabrici.

Mislim, dodao je, da je Srbija vrlo pragmatična i pametna kad vidi svoju budućnost u EU.

On je rekao da je region godinama bio izvor nestabilnosti i da upravo proces proširenja i pristupanja donosi stabilnost.

„Ukoliko region nastavlja da se integriše biće lakši put u EU. Što je više stabilnosti u regionu to će povećati mogućnosti da čitav region pristupi EU. Naravno, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je ključni element u svemu tome“, ocenio je Fabrici.

Šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da je stav Unije da pomaže dijalog, ali da dve strane treba da dođu do dogovora i sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane.

„Ostajemo optimistični da će se rešenje naći. Nikome ne odgovara da ostane stanje zamrznutog konflikta“, istakao je Fabrici..

On je podsetio da je Evropska komisija odredila 2025. kao godinu u kojoj bi, ako se sprovedu reforme, moglo da dođe do proširenja.

„To nije nikakav datum, obaveza, već podsticaj. Juče se nije pričalo o datumu i određivanju veštačkih rokova, već se pričalo o tome koji su ciljevi pristupanja“, rekao je on i dodao da za proširenje EU moraju da se sprovedu reforme.

Fabrici je ponovio da Unija ohrabruje Srbiju na evropskom putu i podseća da je u poslednjem izveštaju navedeno da je Srbija u određenim oblastima postigla napredak, poput ekonomskih reformi i makroekonomske stabilnosti, ali da ima i drugih oblasti gde je zabeležen umereni napredak.

„Kad je reč o slobodi medija, u izveštaju se kaže da nije bilo napretka i to je jedan od glavnih elemenata da kažemo da Srbija mora da bude naprednija“, poručio je Fabrici.

On je zakljućio da je geopolitička investicija da Zapadni Balkan bude deo EU, pod uslovom da su kriterijumi ispunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari