Fabrici: Srbija mora da bude brža, posvećenija i fokusiranija 1Foto: Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici preporučio je danas da sve institucije pogledaju izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, vide kakve su preporuke, posebno one koje se daju za dalji napredak kako bi svi zajedno postigli bolje rezultate.

Fabrici je za RTS rekao da je Srbija napredovala, pogotovo što se tiče ekonomskih reformi, ali da postoji čitav niz reformi koje moraju da se nastave, posebno istakavši vladavinu prava gde nema dovoljno napretka i gde je potrebno uraditi više.

Dodao je da je poruka za Srbiju da mora da se kreće napred, da bude brža, posvećenija i fokusiranija.

„Komisija je razmatrala i regionalnu saradnju, odnose sa susedima. Sa, naravno, akcentom na tome da mora da se nastavi dijalog ka normalizaciji odnosa“, istakao je Fabrici i dodao da je situacija, što se tiče odnosa Beograda i Prištine, i dalje teška.

Pozvao se i na jučerašnju izjavu Federike Mogerini kada je predstavljala Izveštaj u Briselu, a to je da je status kvo neodrživ i da sve što se događa može da se pretvori u incident.

„Poruku koju je ona poslala je da se dijalog mora ponovo da se pokrene, jer što manje dijaloga ima to je veći rizik da dođe do teškoća i zato je važno obnoviti dijalog. I mi smo to u našem izveštaju jasno i izneli da je neophodno za nastavak dijaloga da se takse ukinu i taj stav nije promenjen“, istakao je Fabrici.

Komentarišući reagovanje premijerke Ane Brnabić na Izveštaj, Fabrici je naveo da je ona iznosila komentare koji su uglavnom bili pozitivni.

„Ona je izrazila i potpuno legitimno stavove o nekim delovima izveštaja, ali i komentar koji je dala je da će Srbija ostati posvećena evropskim integracijama, da će razmotriti preporuke u izvštaju i da će shodno tome reagovati“, naveo je Fabrici.

Dodao je da je poruka za Srbiju da mora da se kreće napred, da bude brža, posvećenija i fokusiranija.

Što se tiče 2025. godine kada se očekuje da Srbija pristupi EU, Fabrici je rekao da po definiciji proces pristupanja ne može da ima rok i da ne može da se očekuje da će do određenog trenutka svi kriterijumi biti ispunjeni.

Tu godinu smo zvali kao idikativni datum koji je Komisija postavila kako bi se realizovale određene reforme, rekao je Fabrici i podsetio da je pre par godina Komisija rekla da, ako se pogleda situacija, da „može tako da bude, ali ne mora da znači da će tako i biti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari