Fabrici: Srbija na početku sprovođenja reformi o vladavini prava 1Foto: Tweeter

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija na početku sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava i da je za slobodu medija, nezavisno i efikasno sudstvo i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala potrebna politička rešenost.

Vladavina prava je osnovni element onoga što je EU, ali reforme ne treba da se sprovode zbog Unije, već u interesu građana, rekao je Fabrici na konferenciji „Investiranje u budućnost Zapadnog Balkana“, čiji su organizatori Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret.

Reforme zahtevaju učešće vlade, opozicije, parlamenta, biznisa i nevladinih organizacija, izjavio je Fabrici, uz konstataciju da se Srbija kreće ka članstvu EU, „možda ne brzinom koju bi želeli, ali rezultati postoje“.

Fabrici je naveo da je EU pomogla sprovođenje reformi u Srbiji u proteklih 15 godina, između ostalog i grantovima vrednim tri milijarde evra.

Od 2009. do 2016. godine izvoz Srbije u EU je utrostručen, sa 3,2 na 8,8 milijardi evra. Za 15 godina su kompanije iz EU investirale 15 milijardi evra u Srbiji i u tim firmama radi gotovo 200.000 ljudi, rekao je Fabrici.

Uz ocenu da EU treba učiniti vidljivijom građanima Srbije, Fabrici je konstatovao da se vidljivost postiže kada se ostvare rezultati.

Gordana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji je izjavila da su u Srbiji i vlada i opozicija za priključenje EU, ali da je među građanima sve manja podrška tom opredeljenju.

Put evropskih integracija više nije pitanje socijalne kohezije koje nas je sve povezivalo. To pred civilni sektor stavlja veliki izazov. Ono što civilni sektor radi u EU nije vidljivo u našim državama, građani ne prepoznaju da im to donosi dobro i čini život sigurnijim, konstatovala je Gordana Lazarević.

Prema njenim rečima, zemlje Zapadnog Balkana se nisu oporavile od velike ekonomske krize iz 2008. godine.

Srbija je tek ove godine dostigla bruto domaći proizvod (BDP) iz 2008, ali ne i onaj iz 1990. godine, rekla je Gordana Lazarević, navodeći da je rast od četiri odsto osnova koja je samo jedna trećina BDP iz EU.

Ako bude rešen problem nezavisnosti sudstva, biće rešen i problem atraktivnosti za strane investitore i to je mnogo brže i bolje nego da ih subvencionišemo, ocenila je Gordana Lazarević.

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije je izjavio da Srbija, da bi postala članica EU, mora imati snažnu privredu, koja će biti konkurentna na velikom evropskom tržištu.

Od članstva u EU očekujemo da bude instrument za unapređenje kvaliteta života, ekonomski rast i kvalitetnija i nova radna mesta, rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari