Govoreći na istu temu, Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, ocenjuje za naš list da „ovi protesti koji se događaju uvijek poslije izbora u Srbiji mogli bi ući u kategoriju balkanskog postizbornog političkog folklora“.

Prema mišljenju Tanje Fajon, aktivno održavanje protesta treba pohvaliti „sve dok se oni održavaju u mirnim okolnostima i sa sve više artikulisanim zahtevima, za čije ispunjenje se izlazi na ulice, bez nasilja i fizičkih obračuna“.

– Ja sam više puta upozorila na problem mladih ljudi u zemljama Zapadnog Balkana i ove proteste doživljavam kao nezadovoljstvo mladih Srba uslovima u kojima žive i ljudima koji vode njihovu zemlju. Očekujem da će oni koji su prozvani saslušati njihove zahteve i time pokazati jednaku meru demokratske razvijenosti i svesti. Upravo to, pored pravne države, jesu osnovni principi kojima Srbija treba da teži kroz proces EU integracije, ukazuje naša sagovornica.

Josip Juratović napominje da deli kritike koje je uputio studentski pokret, „ali se ujedno pitam gdje su bili prije izbora i to ne samo po pitanju mitinga nego i u svakodnevnom političkom društvenom životu“.

– Protesti su i ujedno i dokaz da se na Balkanu još niko ne razumije kako funkcionira demokracija i da svaki pojedinac samo svojim svakodnevnim političkim i društvenim angažmanom i izborima može mijenjati društvo. Poslije izbora započinju novi izbori, kaže se u narodu, a demokracija iziskuje svakodnevni angažman u društveno političkom životu, a izbornom kampanjom se mora nuditi jasna alternativa, smatra poslanik Bundestaga.

Sagovornik Danasa konstatuje da „Vučićev tim jako dobro zna kako funkcionira sustav, on je profil koji odgovara nacionalno konzervativnim strujama, dok na drugoj strani nejedinstvena progresivna opozicija koja se nije mogla dogovoriti oko svog predstavnika sada dijelom licemjerno podržava proteste studenata“.

– Beli je interesantan mladima i zabavan kao i Pernar u Hrvatskoj, međutim, to su samo izgubljeni glasovi koji nažalost idu u korist samo protivniku. Nažalost, protesti poslije izbora neće donijeti nikakve promjene. Zato je na idućim izborima nužno zbiti opozicione snage i zajedničkim jedinstvenim pristupom mijenjati sistem. Nadam se da je ovo bila dobra lekcija kako pristupiti parlamentarnim izborima. To znači da je važno uključiti se u stranke, demokratizirati ih iznutra i boriti se za svaki glas, jer svaki glas je podjednako vrijedan i time jačati reprezentativnu demokraciju u parlamentima koji su najviši organ demokratskog sustava. Jer u parlamentima ne odlučuju inicijative i društvene organizacije već od naroda birani reprezenti političkih stranaka, zaključuje Juratović.