Fajon: Ideja o postavljanju novih granica je izuzetno opasna, posebno za BiH 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Članica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon izjavila je da je „svaka ideja o postavljanju novih granica izuzetno opasna“ i da to „posebno važi za Bosnu i Hercegovinu koja je platila najvišu cenu za raspad Jugoslavije“.

„Rat je ostavio duboke ambise koji se mogu prevazići samo saradnjom, tolerantnim dijalogom i aktivnom ulogom međunarodne zajednice“, ocenila je za nedeljnik NIN Tanja Fajon, koja je medju posrednicima EP u dijalogu predstavnika Vlade Srbije i opozicije.

U rubrici „Lični stav“ ona je podsetila da je sadašnja struktura BiH napravljena Dejtonskim sporazumom kojim je okončan rat“.

Naglasila je da je neophodno razmišljati o boljem okviru delovanja i saradnje, ali je neophodno i pristupiti tome na način koji ne inspiriše težnje za dezintegracijom“.

„Kakvu ulogu treba da ima Slovenija? Kao država koja je na redu za predsedavanje Evropskom unijom i država koja je, kako istorijski tako i geografski, blizu regiji Zapadnog Balkana, Slovenija bi trebalo da radi na tome da olakša put država ka EU, a ne da ga dodatno otežava“, istakla je Fajon.

Ona je navela da joj je žao što se percepcija o Soveniji pogoršava zbog jedne osobe i da bi zato bilo pametno da slovenački premijer pojasni svoj stav o proširenju EU, a posebno stav o Bosni i Hercegovini“.

„Još uvek ne znamo gde i kako je nastao zvanični dokument, ali me ne bi iznenadilo da neka od nacionalističkih ideja dolazi iz kruga slovenskog premijera“, rekla je Fajaon, u tekstu u kojem govori o tome kako „neki evropski lideri odlučuju da promovišu ideje o deljenju država“.

Navela je da se nada da smo već naučili, da kada je Zapadni Balkan u pitanju, uvek treba uzeti u obzir medjunarodne odnose u regionu, istoriji i kulturi.

„Mislim da su EU i njene institucije, kao i drugi akteri medjunarodne zajednice, mogli mnogo toga da nauče već na greškama koje su se dešavale u prošlosti. Zemlje moraju da pokažu želju za jasnom evropskom perspektivnom i naša je dužnost da im pomognemo u tome“, naglasila je Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari