Fajon: Imamo podršku EP da budemo posrednici u dijalogu, ova situacija je neprihvatljiva 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Kopredsedavajuća Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Srbije i Evropske unije Tanja Fajon izjavila je danas da ona i poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik imaju podršku Evropskog parlamenta da budu posrednici u međupartijskom dijalogu u Srbiji.

„Situacija u ovom trenutku je ne samo frustrirajuća nego je jednostavno neprihvatljiva“, rekla je Fajon na onlajn sednici POSP-a.

Istakla je da su ona i Bilčik dobili jasne mandate da budu posrednici u prvoj i drugoj vazi dijaloga i da te mandate podržava velika većina evroparlamentaraca.

„EP je posrednik u dijalogu i ne zauzima strane, niti daje posebne predloge“, rekla je Fajon, dodajući da je međustranački dijalog u interesu Srbije i njenog evropskog puta.

Fajon je istakla da EP želi da pomogne Srbiji na putu ka EU i da će nastaviti da pomaže međupartijski dijalog, ali da je važno da se obe strane međusobno poštuju, da rade zajedno i da se izbegavaju pokušaji da se podriju ti napori.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je međustranački dijalog izuzetno važan prioritet za Evropski parlament, Komisiju i članice EU koje pažljivo prate dijalog.

„Postigli smo napredak u prvoj fazi i nastavićemo da podržavamo Srbiju na putu ka EU i da joj pomažemo da poboljša uslove političke konkurencije“, rekao je Bilčik.

Izrazio je nadu da će biti prevaziđen problem povodom izjava predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića o neobjektivnosti Tanje Fajon i njenom izuzeću iz dijaloga i da će predsedavajući Odboru EP za spoljne poslove Dejvid Mekalister naći način da se krene dalje.

„Nemamo mnogo vremena za dijalog. EP je spreman da doprinese dijalogu kako bi što pre bio nastavljen“, rekao je Bilčik, podsetivši da su naredni parlamentarni izbori najavljeni za proleće 2022.

Član POSP-a poslanik Ljubomir Arsić izrazio je nezadovoljstvo rezultatima međustranačkog dijaloga, najviše zbog toga što „predstavnici bivšeg režima“ nisu želeli da pristupe tim razgovorima.

„Ocenjujem i kao lični neuspeh kopredsedavajuće Odbora ispred Evropskog parlamenta Tanje Fajon, jer svojim autoritetom nije uspela da privoli predstavnike opozicije da učestvuju u pregovorima i na taj način pokušaju da prikažu da Narodna skupština nema legitimitet ni legalitet“, rekao je Arsić.

Poslanik Đorđe Milićević izjavio je da je Narodna skupština ozbilno pristupila dijalogu, ali da oni nisu tu“da ispunjavaju želje“.

„Učešće stranaca možda podstiče nerealna očekivanja opozicije“, rekao je Milićević i dodao da ako neko očekuje da dijalog vlasti i opozicije zameni izbore i Skupštinu i da se time bavi neka prelazna vlada onda ne treba ni da učestvuje u dijalogu.

Milićević je rekao da nije Ivica Dačić diskvalifikovao nekoga iz međustranačkog dijaloga, nego je predsednik parlamenta preneo stav „velikog broja političkih stranaka koje su sve vreme insistirale na objektivnosti i na tome da se posrednici iz EP svojim postupcima ne postavljaju na stranu nekih opozicionih stranaka“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari