Fajon: Ne očekujem povratak opozicije u parlament pre izbora 1Tanja Fajon Foto: EPA/DUMITRU DORU

Kopredsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izjavila je za praznični broj „Blica“ da „ne očekuje da se opozicija u Srbiji koja je napustila republički parlament vrati u njega pre izbora 2020. godine“.

Fajon koja je posredovala i u dijalogu između vlasti i opozicije, izjavila je da je „parlament mesto za dijalog a ne ulice, kao i da bi bilo lakše da se Savez za Srbiju (SzS) konstruktivno angažovao i iskoristio priliku da doprinese poboljšanju izbornih uslova“, ali da više ne očekuje da to može da se dogodi pre izbora.

Ona je rekla da je „predsednik Srbije po Ustavu jedini nadležni organ koji raspušta parlament i raspisuje datum održavanja parlamentarnih izbora“.

„Pre nekoliko meseci on je izjavio da će se parlamentarni izbori održati u martu 2020. godine da bi se poklopili sa predvidjenim opštinskim izborima koji se moraju održati pre kraja meseca. Medjutim, konsenzus postignut u poslednjem krugu dijaloga u decembru pružio je argumente da izbori budu održani kasnije kako bi se svih 17 obaveza preuzelo pre predizborne kampanje i da bi biračko telo imalo koristi od uticaja poboljšanih predizbornih uslova“, rekla je Fajon.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje novinara da li bojkot može narušiti legitimitet izbora u Srbiji.

„Mogu samo da ponovim da žalim što SzS ostaje pri stavu o bojkotu. Nastavićemo sa nadgledanjem sprovodjenja svih obaveza i zadržaćemo pozitivan nivo pritiska na sve zainteresovane strane, Vladu, parlament i relevantne institucije da daju konkretne rezultate, medju njima poboljšanje rada oštro kritikovanog REM-a, kreiranje Nadzornog odbora za posmatranje izborne kampanje i tela koja se tiču izbora i sprovodjenja izmena na osnovu amandmana četiri zakona“, kazala je Fajon.

Ona je rekla i da očekuje da će se osnovati Delegacija Evropskog parlamenta za posmatranje izbora, koja će kao deo medjunarodne posmatračke misije ODIHR posmatrati predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji.

Fajon je navela i da je „proces proširenja EU u toku i da nikada nije prestao, kao i da zemlje zapadnog Balkana nikada nisu izgubile perspektivu EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari