Fajon posle tri posete Srbiji: Ne vidimo rezultate koje želimo 1Foto: Beta/Milan Obradović

Nakon moje tri posete Srbiji u poslednjih nekoliko meseci, moj utisak je da postoji neki napredak, ali mi ne vidimo rezultate koje želimo da vidimo, rekla je predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon u intervjuu za European Western Balkans.

„Situacija je teška, rekla bih, i što se više približavamo izborima, to je napetija. Ponekad osećam da postoje dva paralelna sveta, dve paralelne institucije, paralelni mediji“, rekla je Fajon i dodala da posredovanje u razgovorima između opozicije i Vlade nije bio lak zadatak.

„Nadam se da smo doneli neke rezultate. Vlada je dala obećanja, ali moraćemo videti hoće li u stvarnosti doći do određenih promena, posebno kada je u pitanju sloboda medija“, ističe ona.

Njena želja je, kaže, da vidi sledeći parlament kao pravo mesto demokratije, „gde je moguće raditi, a ne da opozicija ponovo izlazi na ulice“.

Osim toga, Fajon bi volela da vidi da se progresivne, demokratske snage u Srbiji pridruže ovim izborima.

Na pitanje da li je Implementaciona tabela sačinjena tokom dijaloga između vlasti i opozicije, a koju je vladajuća stranka skoro ispunila, dovoljna da bi predstojeći parlamentarni izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, Fajon jeodgovorila da to očigledno nije dovoljno za deo opozicije koji i dalje najavljuje bojkot.

„Oni tvrde da nisu ispunjeni uslovi za fer i demokratske izbore. Oni tvrde da nema slobode medija. To su problemi koje moramo ozbiljno da shvatimo. I mi to radimo. Imaćemo međunarodnu posmatračku misiju koja će nadgledati izbore i Evropski parlament će biti deo misije“, najavila je Fajon.

Ona kaže i da joj je žao što vidi da od decembra, kada je posredovala razgovoru vlasti i opozicije, do danas ima još više političkih stranaka iz opozicije koje najavljuju bojkot.

„Napravili smo određeni napredak, ali bojkot je i dalje prisutan, zabrinutost za slobodu medija snažno je prisutna“, istakla je ona.

Ona je podsetila da je Evropska komisija bila „veoma kritična“ u poslednjem izveštaju o slobodi medija, vladavini prava i korupciji u Srbiji.

„Komesar (Oliver) Varhelji je vrlo snažno naglasio ove kritike. Mislim da nije mislio da su ispunjeni svi uslovi. Ali, on pažljivo prati i pokušava da razume i bude od pomoći Srbiji jer smo svi zajedno svesni da moramo imati fer i demokratske izbore“, kaže Fajon.

Ona je naglasila da „moramo videti da građani izlaze na izbore i osćaju se sigurno i slobodno za koga da glasaju“, ali da na kraju dana imaju i političku raznovrsnost i izbor za koga da glasaju.

„Ako se sećate poslednjih izveštaja Evropske komisije, jasno smo rekli unutar Komisije da u regionu vidimo znakove zarobljenih država i zarobljenih medija. Moramo da radimo protiv toga da bismo zaštitili naše demokratske i proevropske vrednosti“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari