Foto: DUMITRU DORU/EPA

„Zabrinuta sam zbog nasilja ili nedemokratske atmosfere koja danas prati lokalne izbore u Srbiji. Pozivam da se izbori održe na miran način. To je u interesu svih“, navela je Tanja Fajon na svom Tviter nalogu.

Ranije danas incident se dogodio i u mestu Popinci, u opštini Pećinci, kada je zbog dojave o „javnom glasanju“ izbilo koškanje između aktivista Demokratske stranke (DS) i nepoznatih mladića.

Zbog toga je zamenik predsednika DS-a Igor Salak najavio da će podneti i krivičnu prijavu, jer mu jedan od mladića oteo mobilni telefon iz ruke kojim je snimao incident i bacio telefon u jarak.

Potom je i predsednica Opštinskog odbora Nove stranke (NS) i potpredsednica biračkog odbora na biračkom mestu 25 u Opštini Pećinci Jelena Grujić izjavila je da su je aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) verbalno i fizički napali dok je obavljala svoj posao.

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i dogovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je da se vanredni izbori u Pećincima održavaju u „neslobodnoj atmosferi“, jer je narušena tajnost glasanja, a biračka mesta obilazi obezbeđenje koje legitimiše građane. CRTA je odlučila i da prekine posmatranje vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, koje je posmatrala izvan biračkih mesta, iz bezbednosnih razloga.

Oštinska izborna komisija u Opštini Pećinci saopštila je da nema prijavljenih nepravilnosti sa biračkih mesta u opštini, te da sve prolazi u „najboljem redu“.