Fajon zabrinuta zbog vizne liberalizacije za Kosovo 1Foto: Dumitru Doru/EPA

Izvestilac Evropskog parlamenta za vizni režim sa Kosovom Tanja Fajon izrazila je danas zabrinutost oko procesa vizne liberalizacije za Kosovo, ali i povodom izjava pojedinih političara koji pokušavaju da dalje politizuju taj proces.

„Neprihvatljivo je da neki političari pokušavaju da dalje politizuju ovaj proces, postave nove uslove i odlože ukidanje viza za građane Kosova“, rekla je Tanja Fajon za Radio Slobodna Evropa.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prošle nedelje u Prištini rekao je da je u Evropskom savetu sve više država i dalje skeptično oko ukidanja viznog režima i da još postoje očekivanja EU koja se odnose na vladavinu zakona, ali i na dijalog Kosova i Srbije. Tanja Fajon je rekla da nije fer što EU ne deluje, i pored toga što su svi uslovi uspunjeni.

Ona je navela da čim pre vlade Evropske unije daju zeleno svetlo, usvajanje bi moglo brzo da se završi, izrazivši želju da se to desi krajem ove godine ili odmah početkom sledeće.

„Ulazimo u evropsku izbornu godinu. Biraće se novi Parlament i Komisija, i stoga ću kao izvestilac da učinim sve što je u mojoj moći da se ovo pitanje završi pre kraja mog mandata. Cilj je na dohvat ruke, ono što nam sada treba je hrabrost i politička volja. U Evropskom parlamentu to postoji. Pitanje je da li isto postoji i kod država članica“, upitala se ona.

Fajon insistira da zemlje članice sprovedu iste standarde nad Kosovom, kao što je to bio slučaj sa Ukrajinom i Gruzijom.

„Onda kada su uslovi ispunjeni, mi trebamo da odgovorimo.

Ako se ovaj princip dovodi u pitanje, gubimo naš kredibilitet“, istakla je ona. Tanja Fajon je podsetila da je i Komisija jula ove godine zaključila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, da je Evorpski parlament u septembru, na njenu preporuku, podržao ukidanje viznog režima i da je poslat jak signal Kosovu i vladama u EU da građani zaslužuju da putuju slobodno.

„U mnogim prilikama sam upozorila da je lopta sada u rukama vlada EU. Pozvala sam ih da donesu odluku tokom austrijskog predsedavanja Savetu i nastavićemo da vršimo pritisak na vlade EU“, navela je Tanja Fajon i dodala da i Kosovo istovremeno treba da nastavi da se pridržava neophodnih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari