Faktor Plus: Beli Preletačević na 6,1 odsto 1Foto: Medija centar

Na beogradskim izborima najviše glasova osvojila bi lista vladajuće koalicije bez SPS-a, 39 odsto, a po 16 odsto bi osvojile lista Grupa građana Aleksandar Šapić i koalicija Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, Narodne stranke Vuka Jeremića i bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

Ovo su nalazi agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor plus koje je u Medija centru predstavio Vladimir Pejić. On je premitio da je izvesno da će više od 50 odsto građana izaći na beogradske izbore, što je visok broj, dok se u ovom trenuktu izjasnilo da na izbore izlazi 48 odsto građana. Trend je da bi izlaznost bila veća na predstojećim beogradskim nego što bi bila na parlamentarnim izborima, ako bi bili raspisani.

Izborna lista Aleksandar Vučić, odnosno vladajuće koalicije, bez SPS, osvojila bi 39 odsto glasova, dok bi Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, samostalno osvojila 5,9 odsto. Šapić i kolaicija oko Đilasa uzele bi po 16 odsto.

„To je dosta visok rezultat za Šapića s obzirom da nema stranku… Visok je i rezultat za koaliciju PSG, Narodna stranka i Dragana Đilasa s obzirom da Đilas nije u kampanji i na negativna zbivanja u PSG“, ocenio je Pejić.

Po njemu „solidan rejting“ ima i Grupa građana „Ne da(vi)mo Beograd“ (2,8 odsto), a da je iznenađenje Luka Maksimović – „LJubiša Preletaćević-Beli“ (6,1 odsto).

Nalazi Faktor plusa, za parlamentarne izbore se razlikuju, a Pejić je ukazao da istraživači nerado izlaze sa rejtinzima za Beograd jer se stranke i koalicije još nisu pozicionirale.

Po istraživanju, na parlamentarne izbore, kada bi bili održani u nedelju, izašlo bi 41 odsto građana, a 38 odsto ne bi. Na parlamentarnim izborima 53 odsto osvojio bi SNS, SPS 9,6 odsto, DS 6,9 odsto, PSG 5,6 odsto, Dveri 3 odsto. „Beleži se pad PSG u odnosu na prethodni mesec, nije to još dramatično. DS malo bolje stoji, a beleži se i blagi rast Narodne stranke Vuka Jeremića“, naveo je Pejić.

Građani Beograda bi, po istraživanju, na nivou republike najviše glasali za listu vladajuće koalicije (bez SPS). Ta lista bi osvojila 44,8 odsto, dok bi PSG osvojio 8,7 odsto glasova, DS 8,5 odsto, a SPS 8,3 odsto.

Istraživanje je sprovedeno od 28. novembra do 5. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari