Faktor plus: Vučić bi osvojio 52 odsto, Nikolić 32 odsto 1Foto: Press centar UNS

Skoro polovina anketiranih građana Srbije bi izašla na izbore ako bi se oni održali danas, a nešto više od polovine bi svoj glas dalo SNS na parlamentarnim i Aleksandru Vučiću na predsedničkim izborima, izjavio je danas direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić.

Predstavljajući rezultate najnovije ankete te agencije, Pejić je precizirao da bi 49 odsto anketiranih izašlo na izbore, dok 26 odsto ne bi. Anketa je sprovedena telefonski na uzorku 1.180 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova.

Rejtinzi stranaka su dosta stabilni, a odgovore na pitanja o njima su dali samo oni anketirani koji bi izašli na izbore, rekao je on i dodao da najviši rejting ima SNS sa 51 odsto dok Socijalistička partija Srbije ima podršku 10,8 odsto anketiranih.

Srpska radikalna stranka ima podršku 8,9 odsto anketiranih, Dosta je bilo 7 odsto, Demokratska stranka 6 odsto dok su Dveri i PUPS ispod censuza. Pejić je ocenio da je DJB stabilizovao poziciju i da sada ima stabilno biračko telo iznad cenzusa, dok je DS ostvario napredak jer je pre nekoliko meseci uživao podršku oko četiri odsto glasača.

Anketirani su pitani o predsedničkim izborima u dve varijante: ako kandidata vladajuće koalicije bude Aleksandar Vučić i ako se kandiduje Tomislav Nikolić, rekao je Pejić. Vučić bi pobedio u prvom krugu sa 52 odsto glasova na predsedničkim izborima, a svi ostali kandidati bi imali manje od 15 odsto podrške, ali ako bi se kandidovao Nikolić umesto premijera, on bi osvojio samo 32 odsto glasova, rekao je on.

Vojislav Šešelj bi protiv Vučića osvojio 14 odsto glasova, Vuk Jeremić 12, Dragan Šutanovac sedam i Saša Janković šest odsto, rekao je on. Jeremić bi protiv Nikolića osvojio 19 odsto glasova, Šešelj 17, Šutanovac osam, a Janković sedam odsto, rekao je Pejić.

Pejić je rekao da opada broj ispitanika koji žele da Srbija uрe u Evropsku uniju, dodajući da kao glavni razlog protiv navode gubitak Kosova (59 odsto), dok kao glavne razloge za ulazak u EU navode poštovanje reda i zakona, finansijsku podršku i bolji život.

Kao razloga za čvršće veze sa Rusijom ispitanici su naveli vojnu sigurnost, šanse za ekonomski razvoj i zadržavanje Kosova u Srbiji, a kao razloge protiv pogoršavanje odnosa sa Zapadom i zemljama regiona i gubitak nacionalnog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari