Faktor plus: Vučić prvi, Janković i Jeremić iznad Belog 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Aleksandar Vučić je i dalje prvi među predsedničkim kandidatima sa rejtingom od 53,3 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Prema istoj anketi, koju prenosi „Blic“, Saša Janković u poslednjih nedelju dana beleži skok popularnosti na 15,1 odsto, što je za četiri procenta bolje nego pre nedelju dana.  Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus kaže da je to dokaz da podrška neke stranke, bez obzira kolika je njena snaga, za kandidata mnogo znači. DS ima infrastrukturu i to se u poslednjim danima veoma vidi, navodi Lacmanović.

Kada je reč o Vuku Jeremiću, njega, prema istraživanju, podržava 8,6 procenata birača. On je, kaže sagovornik „Blica“, kampanjom gađao sve, a posebno Vučićevo biračko telo, što je bila greška.

„Jeremić nije uspeo mlađe da animira. To je pošlo za rukom Jankoviću i Belom Preletačeviću. S druge strane, Aleksandar Vučić ima visok rejting kod svih generacija, a nesto niži kod mlađih“, ističe Lacmanović.

On procenjuje da podrška Preletačeviću (7,5 odsto) ne može više da raste.

Podrška lideru SRS Vojislavu Šešelju pala je za nekoliko procenata, na 5,5 odsto, a prema rečima Lacmanovića, Šešeljeva kampanja se ne vidi, nije se pokazao doslednim i sve je sveo na doskočice i šale umesto na program.

„On je u padu, ali je važno i da je u istraživanjima njegove glasače teško uhvatiti, kaže Lacmanović.

Prema ovom istraživanju, svi ostali kandidati imaju po manje od tri procenta podrške.

Ako je na parlamentranim izborima Dosta je bilo bio pozitivno iznenađenje, Saši Raduloviću ovog puta rezultat je pao u vodu, pa se u istraživanjima jedva „hvata“. Prema rečima istraživača, on se kasno uključio u kampanju i sukobljavao se sa opozicijom, što nije bio dobar potez.

U Faktor plusu ocenjuju da bi Vučićevu pobedu u prvom krugu mogla da dovede pod znak pitanja uspavanost birača naprednjaka i socijalista koji su se uljuljkali zbog pozitivnih rezultata istrazivanja poslednih nedelja.

„Prema našim istraživanjima, oko 70 procenata glasača socijalista će poslušati Ivicu Dačića i glasati za aktuelnog premijera, kaže Lacmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari