Falkoni: Umesto 35 poglavlja, sedam koraka 1Žan Luj Falkoni Foto: Ambasada Francuske u Srbiji

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luji Falkoni istakao je u intervjuu za Centar za evropsku politiku da nije upitno obećanje balkanskim zemljama da će postati deo Evropske unije i da nema alternativnih predloga za integracije.

Govoreći o delu francuskog predloga koji se odnosi na pristupanje zemalja EU, Falkoni je naglasio da će zemlje regiona, koje žele da budu članice EU, morati da naprave ozbiljne reforme.

On je istakao da je predsednik Francuske Emanuel Makron u predlogu koji je dao smatrao da proces pristupanja EU treba unaprediti.

Kao ono što je novo u tom predlogu, Falkoni je istakao da je želja Francuske da se stvori održiviji i manje tehnokratski proces za zemlje koje pristupaju i da one mogu da vide i dobiju više koristi za svoj trud pre nego što pristupe Uniji, odnosno da „budu članice kluba, pre nego što postanu punopravne članice“.

Prema njegovim rečima, ideja je da se, umesto da se „cepa“ na poglavlja za koja građani često ne znaju ni šta su, proces zasniva na sedam koraka, gde će svaka zemlja kandidat korak po korak biti bliža pristupanju EU. Falkoni je izrazio uverenje da će tih sedam koraka pojednostaviti pristupni proces.

„Umesto 35 poglavlja, imali biste sedam koraka“, kazao je Falkoni. On je rekao da predlog obuhvata i druge aspekte, poput reforme EU, koju Makron želi da učini efikasnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari