Kosovski Albanci su se tokom jučerašnjeg dana okupljali na svečano ukrašenim ulicama Prištine iščekujući početak proslave prve godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. U centru grada je tim povodom organizovan vatromet i koncert filharmonije. Lideri Albanaca s KiM okupili su se u parlamentu, kako bi na svečanoj sednici obeležili godinu dana otkako je usvojena Deklaracija o nezavisnosti, kojom je otvoreno novo poglavlje višedecenijske kosovske krize.

– Ponosni smo na ono što su učinili naši preci, ali smo imali veliku sreću da nam je pripalo da živimo i radimo na Kosovu koje je nezavisna i suverena država. Pre godinu dana je ostvaren najveći projekat koji su želele mnoge generacije, projekat koji se danas simbolizuje imenima dvojice velikih heroja, Ibrahima Rugove, koji je duhovni i politički lider nezavisnosti i Adema Jašarija, heroja oslobodilačke borbe – rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su predstavnici Kosova „pre deset godina, na međunarodnoj konferenciji u Rambujeu zajedno sa međunarodnim partnerima pregovarali o kosovskoj slobodi“.

– Kosovo je pobedilo. Prošlo je devet godina tranzicije koje su bile ispunjene problemima, koje smo mi uspešno rešili – rekao je Tači.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači razgovarali su juče sa šefom Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piterom Fejtom i zapadnoevropskim diplomatama akreditovanim u Prištini koji su potvrdili dalju podršku Kosovu.

– Želim da vam čestitam na napretku koji ste postigli od proglašavanja nezavisnosti Kosova i opredeljenju da dosledno ostvarite Plan predsednika Ahtisarija, koji ste vi, predsedniče Sejdiu i premijeru Tači, dosledno sprovodili tokom celog ovog jednogodišnjeg perioda – rekao je Fejt.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je opredeljena da nastavi sa snažnom podrškom kako bi Kosovo nastavilo svoj put i bilo „slobodna, demokratska država, svih zajednica“.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je rekao da je proglašavanje nezavisnosti ostvarivanje volje prisutne duže od jednog veka.

Nešto posle podneva učenici i studenti prištinskih škola i fakulteta, noseći transparente na kojima piše „Srećan rođendan Kosovo“, krenuli su u šetnju nazvanu „Hod u nezavisnost“.

Širom Kosova, snage Kfora, međunarodne i lokalne policije pojačale su mere opreza, kako bi se sprečilo izbijanje incidenata tokom proslave, koje su albanski lideri najavili kao „mirne i slavljeničke“.

U Prištini su se povremeno čuli slavljenički pucnji iz vatrenog oružja. Veliki broj Albanaca okupio se i u centru Gnjilana, južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice, ali i još nekoliko gradova na Kosovu.

Albanska zastava na oltaru crkve

Eparhija raško-prizrenska saopštila je sinoć da je ispred oltara crkve svetih apostiola Petra i Pavla u selu Brod, u opštini Štrpce, postavljena albanska zastava. U saopštenju se navodi da je to „pokušaj provokacije sukoba tokom proslave godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova“. Eparhija je navela i da je nedavno u opštini Štrpce u selu Drajkovce na crkvu, takođe, postavljena albanska zastava. U saopštenju se dodaje da su Albanci ranije danas pokušali da iosporovociraju sukobe i u srpskoj enklavi Gračanici, kroz koju su vozili automobile sa albanskim zastavama i dobacivali građanima. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari