„Porodica Bitići izražava iskreno saučešće porodicama Slađane Stanković i Jovice Stepića, dvoje srpskih diplomata, koje su pripadnici Islamske države kidnapovali, i koji su ubijeni u američkom vazdušnom napadu na kamp ID u Libiji. Žalimo zbog vašeg gubitka, trebalo bi da postoji samo jedna strana u ovoj tragediji. Molimo se za to da sve strane mogu da deluju zajednički, kako bi vam omogućile više vremena i prostora za žaljenje, pristup zvaničnicima i informacijama, kao i drugim uslugama za podršku, tako da stignete do razrešenja tog slučaja i utehe“, ističe u izjavi za Danas Fatos Bitići, brat Ilija, Agrona i Mehmeta, ubijenih 1999.u Petrovom Selu.

On je reagovao na izjavu potpredsednika SPS Predraga Markovića da su, „šire gledano, Amerikanci sada izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići“, uz napomenu da su braća Bitići „ubijeni kao borci OVK“, dok su, kako je rekao, „naše diplomate stradale kao civili i zarobljenici američkih neprijatelja“.

Fatos Bitići u izjavi za Danas kaže da „žali što su dvoje državljana Srbije, civili, ubijeni, a potpredsedniku SPS poručuje da su njegova braća bila bez oružja i uniforme, u humanoj misiji“, spašavanja Srba.

Podsetimo, Braća Ilija, Mehmet i Argon Bitići, američki državljani albanskog porekla, u ratu pripadnici OVK, uhapšeni su 26. juna 1999. na administrativnoj granici sa Srbijom, kada su pokušali da susede Rome iz Prizrena prebace u Srbiju. Prekršajno su 27. juna osuđeni u Prokuplju na 14 dana zatvora, a uz zahtev za uslovno puštanje pušteni su tri dana ranije. Međutim braću Bitići su odmah po izlasku iz zatvora pokupila dva muškarca i u automobilu bez registarskih oznaka odvezli u bazu specijalnih jedinica MUP-a Srbije, čiji je tada komandant bio Goran Radosavljević Guri. U tom centru su 2001. nađene dve masovne grobnice, u jednoj i tela braće Bitići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari