– Kako je Danasu izjavio Fatos Bitići, Veran Matić ga je pisanim putem obavestio da ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio da bude na čelu novoformirane komisije za rasvetljavanje ubistva njegove braće. On je za naš list objasnio da mu je Veran Matić napisao da je zainteresovan da stane na čelo te komisije, odnosno da slede sastanci na kojima bi trebalo da se utvrdi kakve ingerencije bi imao nad tim slučajem i u koliko meri bi imao „odrešene ruke“. Takođe, premijer Srbije je juče potvrdio pisanje našeg lista. On je rekao da je od šefa komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića tražio da se uključi u slučaj istrage ubistva tri brata Bitići, američkih državljana albanskog porekla koje su u leto 1999. godine ubili pripadnici policije Srbije.

Sagovornik Danasa napominje da njegov stav povodom najave o formiranju komisije „ne govori ništa o gospodinu Matiću“.

– Ja lično nemam razloga da sumnjam u njegove namere.

 

Kakva se poruka šalje najavom o formiranju komisije? Državni organi već godinama ne pokazuju ni najmanju volju da reše ovaj slučaj.

– Premijer Vučić je nekoliko puta dao svoju reč da će biti napretka u ovom slučaju. Postavljanje ove komisije nije napredak, to je prosto prebacivanje odgovornosti.

Kako komentarišete činjenicu da je ova inicijativa potekla od Aleksandra Vučića? S druge strane, Tužilaštvo za ratne zločine se ne drži odgovornim za nepostupanje u ovom slučaju.

– Postoji odgovornost Vlade Srbije za nečinjenje u našem slučaju. Sada je najvažnije da premijer Vučić prvo prestane da štiti Gorana Radosavljevića Gurija, a onda osigura bezbednost svedocima i motiviše ih da istupe i svedoče.

Očekujete li uskoro konačno rešenje tog slučaja, odnosno da počinioci konačno budu privedeni pravdi?

– To će se dogoditi. Čekao sam i insistirao na rasvetljavanju ovog zločina više od 15 godina, ne nameravam sada da odustanem. Desetine američkih ambasadora, diplomata i političara izjavilo je da se ovaj slučaj mora rešiti. S druge strane, Amnesty International, Fond za humanitarno pravo i druge NVO poručuju isto. Oni neće prestati sa pritiscima da se ubistvo moje braće rasvetli, nema odustajanja.