Izveštaj laboratorije FBI u vezi sa smrću gardista na Topčideru preveden je na srpski i prosleđen Okružnom tužilaštvu – izjavila je za Danas Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda u Beogradu.
Tu informaciju za naš list potvrdio je i Tomo Zorić, šef službe za odnose s javnošću Okružnog tužilaštva u Beogradu.
– Izveštaj jeste stigao i kada tužilaštvo tako ozbiljan predmet analizira javnost će biti početkom sledeće nedelje obaveštena o stavu tužilaštva i onome šta će dalje preduzeti – kaže Zorić.
Danas je imao uvid u izvešaj o izvršenom ispitivanju FBI laboratorije kojoj je poslat ceo sudski predmet u vezi sa slučajem stradalih gardista na Topčideru Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. U izveštaju se vidi da su ovoj laboratoriji, između ostalog, prosleđeni izveštaji o sudsko-medicinskim analizama u Srbiji, međutim u iz spisa proizilazi da tu dokumentaciju FBI nije koristio.
Kako naš list saznaje, Okružno tužilaštvo posle ovoga može zatražiti dopunu veštačenja od FBI laboratorije, može pozvati veštake da dođu u Beograd, međutim objašnjeno nam je da je to skupo, a može i samo tužilaštvo da traži od naših sudsko-medicinskih veštaka ponovno veštačenje.
Kako je juče Fonetu rekao pravni zastupnik porodica stradalih vojnika Vladan Batić,“porodice Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića predložiće da se, kao suvišno, otkloni novo sudsko-medicinsko veštačenje pogibije, jer je nalazom FBI potvrđeno da nijedan od njih nije izvršio samoubistvo.
– Na osnovu toga jasno je da ih je ubio neko treći – istakao je Batić.
On je naglasio da roditelji stradalih vojnika posebno očekuju od predsednika Srbije Borisa Tadića da im pomogne u otkrivanju istine, jer je on „svojevremeno, posle sednice Vrhovnog saveta odbrane krajem 2004. rekao da zbog čuvanja državne tajne ne može da kaže sve o slučaju“, to učini sada i obelodani sve što zna. Vojnici Gardijske brigade Jakovljević i Milovanović izgubili su živote 5. oktobra 2004. u kasarni Topčider, nedaleko od ulaza u podzemni objekat Karaš. Vojska je prvo dala verziju da su se međusobno poubijali, pa potom drugu verziju, a nezavisna državna komisija, formirana po nalogu tadašnjeg predsednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića utvrdila je da ih je ubio neko treći.
U izveštaju FBI, urađenom po nalogu suda, nije dato mišljenje ko je ubica, ali je ukazano da je, od tri metka pronađena u vojniku Jakovljeviću, jedan ispaljen iz blizine, a dva sa udaljenosti do tri metra.