Beograd, Podgorica, Prijepolje – Vladika mileševski Filaret, kojem je uz obrazloženje da se nalazi na spisku osoba koje pomažu haškim beguncima, zabranjen ulazak u Crni Goru, prekinuo je jedanaestodnevni štrajk glađu nakon odluke crnogorskih vlasti da mu omogući bogosluženje u delu svoje eparhije u Crnoj Gori, uz strogi policijski nadzor.

Beograd, Podgorica, Prijepolje – Vladika mileševski Filaret, kojem je uz obrazloženje da se nalazi na spisku osoba koje pomažu haškim beguncima, zabranjen ulazak u Crni Goru, prekinuo je jedanaestodnevni štrajk glađu nakon odluke crnogorskih vlasti da mu omogući bogosluženje u delu svoje eparhije u Crnoj Gori, uz strogi policijski nadzor. Nakon što je za vikend prebačen u opštu bolnicu u Prijepolju, Filaret je juče izašao iz te zdravstvene institucije i nalazi se u manastiru Mileševa. Episkop se dobro oseća, ali u eparhiji mileševskoj, nisu iznosili detalje o njegovom zdravstvevnom stanju. I pored krajnjeg ishoda, mediji pišu da Filaret ne može biti skinut sa spiska osoba za koje se pretpostavlja da pomažu haške begunce.
Slučaj Filaret isprovocirao je pojedine srpske zvaničke da istupe u javnost sa izjavama koje nisu samo pretile, kako je izjavio ministar inostranih poslova u Vladi Srbije, Vuk Jeremić, da postanu ozbiljan problem između Beograda i Podgorice, već su izazvale neprijatnosti usled kojih je bila zatraženo zvanično izvinjenje Srbije odnosno najpre ograđivanje od izjave savetnika premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora kvazidržava, a potom i od postupka ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da zbog Filareta odloži posetu Crnoj Gori.

Kamen temeljac za crkvu na prelazu Ranče

Na graničnom prelazu Ranče, gde je štrajkovao glađu episkop SPC Filaret, najavljeno je da će Srpska lista organizovati veliki narodni skup na kojem će biti postavljen temeljac crkve „koju će graditi srpski narod Crne Gore i Srbije“. Na skupu će, kako je najavljeno, govoriti lideri Srpske liste i ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimir Ilić. Očekuje se da će skupu prisustvovati i episkop Filaret i blagosloviti ga.

I pored krajnjeg ishoda, mediji pišu da Filaret ne može biti skinut sa spiska osoba za koje se pretpostavlja da pomažu haške begunce. „Zvaničnici u Evropskoj uniji i u Tribunalu ostali su čvrsti da neće praviti uzuzetak i da se propisi moraju poštovati“, prenose mediji. Crnogorska vlast je prošle sedmice, kako je ranije potvrđeno, zatražila od Evropske unije i Haškog tribunala odgovor na pitanje da li episkopu Filaretu može biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, međutim, pozdravio je sporazum crnogorske i srpske vlade da episkopu mileševskom Filaretu bude dozvoljen ulazak na teritoriju Crne Gore.
Kako bilo, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je dogovor sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa vladikom mileševskim Filaretom plod „desetodnevnih intenzivnih diplomatskih aktivnosti sa Podgoricom i sa velikim brojem evropskih zvaničnika“. Jeremić je rekao da je u ovom slučaju „kritičnu ulogu odigrala komunikacija predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića“. „Sada je najvažnije da je vladiki Filaretu omogućeno da obavlja verske obrede na teritoriji Crne Gore, a situacija sa kojom smo se suočili pokazuje da su Beograd i Podgorica spremni na konstruktivna rešenja u cilju daljeg razvijanja bliskih dobrosusedskih odnosa“, izjavio je ministar.
– Poštujući pre svega interese građana Crne Gore, njihova verska osećanja i čvrstu opredeljenost politici dobrosusedstva i građenja bliskih odnosa sa Srbijom, ali isto tako crnogorske međunarodne obaveze i evropske perspektive i ciljeve, donijeli smo ovu odluku – rekao je Milan Roćen, crnogorski ministar inostranih poslova.
Šef crnogorske diplomatije je objasnio da se ta odluka „može podvesti pod jedan od principa humanitarne prirode“. Roćen je objasnio da je Vlada Crne Gore ukinula zabranu za Filareta, poštujući verska osećanja građana, ali da ostaje privržena evropskim ciljevima, i obavezama prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Dodao je da takva odluka crnogorske vlade nikako nije na štetu interesa građana Crne Gore i izrazio nadu da će odluka naići na razumevanje i podršku Brisela.
Reakcije crnogorskih stranaka na odluku Vlade Crne Gore izuzetno su burne. Demokratska srpska stranka saopštava da je odluka Vlade da dozvoli episkopu Filaretu ulazak u Crnu Goru isključivo radi obavljanja verskih obreda i pod nadzorom policije sraman postupak koji će ostati kao opomena generacijama koje dolaze. „Sigurni smo da će sramni postupak crnogorskih vlasti i još sramnija odluka ostati zapisane za generacije koje dolaze, da im bude opomena i nauk da je veliki greh i još veće prokletstvo, da se sa božjim izaslanicima ovako ponaša“, rekla je potpredsednica DSS Dragica Perović.
– Crnogorska vlada je ovom odlukom dodatno ponizila dostojanstvo Srpske pravoslavne crkve, njenog sveštenstva i vjernika – kazao je predsednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić.
Narodna stranka smatra da odluka crnogorskih vlasti po političkoj beskrupuloznosti nadmašuje prethodnu odluku o zabrani ulaska.
Liberalna partija Crne Gore ocenila je da je poseta crnogorskog ministra inostranih poslova Milana Roćena Srbiji „poniženje ne samo njega, nego i Crne Gore“. U saopštenju LPCG navodi se da je poseta Roćena Beogradu bila partijska, a ne državna, pošto ga nisu primili predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica. Liberalna partija Crne Gore je pozvala crnogorsku vlast da u odnosima sa Srbijom „ne pravi kompromise po pitanjima identiteta i njene budućnosti“. U saopštenju se ističe da je Vlada Srbije izbegla da se Crnoj Gori izvini zbog izjava savetnika premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora „kvazidržava“.
Funkcioner parlamentarne koalicije Srpska lista Novica Stanić ocenio je da je crnogorska vlada odluku o ukidanju zabrane ulaska vladike Filareta u Crnu Goru mogla doneti „i pre 15 dana“. „Tako bi bili izbegnuti rizici za zdravlje vladike Filareta i čitava ova bruka“, rekao je Stanić. On je ocenio da je „konačno postalo jasno da za sve to nije kriv ni Savet Evrope, ni Savet EU, ni Haški tribunal, već naški tribunal, oličen u dukljanskoj ideologiji, koji pokušava da promeni istorijski, duhovni, kulturni i svaki tradicijski identitet Crne Gore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari