Filip David: Verovatno Rusija podstiče rehabilitaciju Miloševića 1Foto: medija centar

Teško je poverovati da su ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin bez konsultacija sa premijerom Aleksandrom Vučićem govorili pohvalno o Slobodanu Miloševiću i politici koju je vodio tokom devedesetih.

Ali je i moguće – komentariše za Danas pisac Filip David informacije koje su se pojavile u medijima o navodnoj kritici koju je na sednici Vlade Srbije uputio Vučić ministrima koji su u prethodnim danima slavili i veličali Slobodana Miloševića.

– To je teško poverovati, ali je moguće. Veoma je verovatno da snažan podsticaj za takve izjave dolazi i sa ruske strane, jer smo nedavno od ruskog ambasadora čuli kako su u novoj srpskoj vladi Rusi dobili i „svoje ljude“ – napominje David za naš list.

– U presudi Karadžiću za to nema nikakve osnove. Politička rehabilitacija Slobodana Miloševića značila bi samo jedno: povratak njegovoj gubitničkoj politici i dalju, opasnu destabilizaciju čitavog regiona. Vlada bi o svemu ovome morala da zauzme jasan i nedvosmislen stav – ističe Filip David.
Prema njegovim rečima, nije dovoljan premijerov komentar kako je okrenut budućnosti a ne prošlosti.

– Miloševićeva rehabilitacija i te kako određuje i budućnost Srbije – smatra sagovornik Danasa.
Upitan kako komentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o podizanju spomeniku Miloševiću, u kojoj on kaže da ga nije podržavao kada je odustajao i povlačio se tokom rata devedesetih, David kaže da je ta izjava skandalozna.

– To je jedna zaista skandalozna izjava koja samo potvrđuje žalosnu činjenicu da se neki naši vodeći političari u mentalnom smislu nisu odmakli od devedesetih – zaključuje Filip David za Danas.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je podržavao Miloševićevu borbu i osuđivao ga kad se povlačio bez razloga.

– Podeljen sam, kao i cela Srbija, između za i protiv, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom dileme koja se poslednjih dana nametnula u Srbiji da li pokojnom predsedniku Slobodanu Miloševiću treba podići spomenik, što su najavili socijalisti.

– O tom spomeniku razmišljam kao i o svakom drugom, nema razlike – rekao je Nikolić za Kurir i dodao da se on ne pita o postavljanju spomenika.

Upitan šta danas misli o politici Slobodana Miloševića i da li bi imao nešto protiv da on ipak dobije spomenik, Nikolić je priznao da ima dilemu.

– Podeljen sam, kao i cela Srbija, između za i protiv. Podržavao sam njegovu borbu i osuđivao ga kad se povlačio bez razloga, rekao je Nikolić.

On je istakao da spomenik ne sme da „deli Srbiju već da je ujedinjuje“.

– Oni koji skrnave sve po Srbiji ne bi ostavili na miru ni spomenik Slobodanu Miloševiću – rekao je Nikolić.

Na Nikolićevu izjavu reagovao je funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev ocenjujući da je reč o „vrhuncu“ trenutne nesuvisle politike, nakon podrške koji su ideji o dizanju spomenika Miloševiću dali ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

„Nikolićeva izjava da je podržavao Miloševića u njegovoj borbi je za svaku osudu, jer se svi dobro sećamo šta je ta borba značila i do čega je dovela. Ako to znači da predsednik Nikolić i dalje stoji iza ovakvog načina ‘borbe’, takva izjava zaslužuje svaku osudu i sankciju. Posebno je zanimljiva potreba predsednika Nikolića da iznese svoje viđenje na temu o kojoj ga, po sopstvenim rečima, niko ne pita“, navodi Jakovljev u pisanoj izjavi.

Oglasila se i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića saopštenjem da je Srbiji potreban predsednik koji nema pravo na kolebljivost kada ga pitaju da li treba podići spomenik bivšem šefu države, koji je umro u pritvoru Haškog suda. Ne iznenađuje Nikolićev stav, jer je i sam bio deo politike koju bi danas, kao prvi čovek države, morao da osudi… Miloševićevi spomenici su 9. mart, protesti 1996/1997, jama kreča u koju je na Fruškoj gori bačen bivši predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić pošto mu je po Miloševićevom nalogu pucano u potiljak, prebijeni građani pred kordonima i batinašima, masovne grobnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, navodi se u saopštenju LDP.

Moskva računa na saradnju

Moskva računa na nastavak tesne saradnje s Vladom Srbije u kojoj značajan broj ministarskih mesta zauzimaju ljudi koji su dugi niz godina uključeni u realizaciju zajedničkih projekata, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova dopisnici agencije Beta iz Moskve.
Ona je kazala da Moskva očekuje u naredno vreme imenovanje predsednika srpskog dela zajedničkog međuvladinog Komiteta za saradnju u oblasti trgovine, ekonomske i naučno-tehničke saradnje. Tu funkciju do sada je obavljao prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prenosi Beta. Dačić je prekjuče primio ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina, koji mu je preneo čestitke ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na reizboru na funkciji šefa diplomatije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari