Kosnet: Uskoro će se znati ko će sesti za pregovarački sto Beograda i Prištine 1Filip Kosnet Foto: screenshot Facebook/kosovo.usembassy

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da „SAD i EU ostaju posvećene tome da podrže Kosovo i Srbiju u postizanju sporazuma kojim će se izgraditi bolja budućnost za obe zemlje“, dok će pitanja „ko će sesti za sto razjasniti u nekoliko narednih meseci“.

Kosnet je za internet portal na srpskom jeziku Kossev rekao da ne očekuje da će pregovori biti laki jer „postoji puno istorijskog neslaganja a nivo poverenja dve zemlje je veoma nizak“, ali da veruje da će „nova vlada na Kosovu i kakva god se vlada bude formirala nakon izbora u Srbiji, nastaviti ovaj proces“.

„Pozicija SAD je da verujemo da Kosovo i Srbija treba da se vrate za pregovarački sto što je pre moguće umesto da na njega bacaju prepreke. Osim formalnog procesa dijaloga, SAD su zainteresovane da se uvere u saradnju srpskih i kosovskih institucija, kako vladinih, tako i organizacija civilnog društva i privatnog sektora“, rekao je Kosnet, dodajući da je takav pozitivan primer „saradnja aktivista udruženja porodica nestalih“.

Kosnet je rekao da SAD i EU nastavljaju da kosovsku stranu pozivaju na ukidanje taksi, a da Srbiju pozivaju da okonča svoju kampanju povlačenja priznanja Kosova.

Američki ambasador u Prištini je rekao da „SAD nikada nisu favorizovale neku veću razmenu teritorija, neku veću korekciju granica ili bilo kakvu korekciju“.

„Pozicija administracije SAD je da ukoliko se narodi na Kosovu i u Srbiji, dakle ne samo političari, već ljudi, slože o sveobuhvatnom rešenju ovog problema, koji uključuje neko podešavanje teritorije, nećemo odmah to da isključimo“, rekao je Kosnet i dodao da „ukoliko dve strane budu htele da razgovaraju o nekoj demarkaciji, ili podešavanju granica, stav SAD je da se stranama u razgovorima ne treba zabraniti da o tome razgovaraju“.

Kosnet je pozdravio inicijativu stvaranja takozvanog mini-Šengena, smatrajući da „ekonomski razvoj Kosova značajno zavisi od poboljšanja odnosa sa susedima“.

Ambasador SAD u Prištini je rekao i da je uveren „da će biti formirana vlada koja će pokloniti dužnu pažnju zahtevima svih ljudi na Kosovu“ i da lider Samoopredeljenja i mandatar za sastav kosovske vlade Aljbin Kurti „zna da je Srpska lista politička realnost koja se ne može ignorisati“ i da ukoliko postane kosovski premijer „mora jasno da stavi do znanja da namerava da bude premijer svim građanima Kosova“.

„Mislim da Aljbin Kurti ima nameru da bude premijer Kosova, on zna da nije izabran da bude premijer Republike Severne Albanije ili Velike Albanije“, rekao je Filip Kosnet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari