Filipović: Sajber bezbednost jedan od najznačajnijih izazova 1

Konferencija „Regionalni odgovor na globalne probleme u sajber prostoru“ održana je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Konferenciju su otvoriti državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telelkomunikacija Tatjana Matić i vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović.

U svom izlaganju ambasador Filipović je ukazao na to da je danas sajber bezbednost, pored terorizma i snabdevanja energentima, jedan od najznačajnijih globalnih izazova sa kojima se suočavamo. Naglasio je da postoji potreba da se postigne međunarodni konsenzus o pravilima ponašanja u sajber prostoru i borbi protiv svih vrsta njegovih zloupotreba.

Na konferenciji su govorili vodeći svetski stručnjaci u oblasti sajber bezbednosti.
Istaknuti su značaj i uloga Grupe globalnih eksperata UN-a zaduženih za razvoj u oblasti informacija i telekomunikacija u kontekstu međunarodne bezbednosti (2016-2017), kao i doprinos Republike Srbije radu Grupe.

Na konferenciji je istaknuto da Republika Srbija podržava napore i aktivnosti UN-a i OEBS-a u cilju uspostavljanja mera poverenja između država, kao i da ih smatra ključnim forumima za razmatranje ovih pitanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari